Flere risikerer at blive udskammet for deres strømforbrug, vurderer ekspert

Særligt i juletiden er der større risiko for konflikter om julebelysning, vurderer Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet.

Vi nærmer os juletiden, og her vil risikoen for konflikter være ekstra stor, både for virksomheder og enkeltpersoner, siger Michael Bang Petersen, professor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet. (Foto: BAX LINDHARDT © Ritzau Scanpix)

Mange sætter vaskemaskinen til om natten, skruer ned for varmen eller sparer på lyset. For energiregningerne er vokset og vokset. Og mens vintermånederne nærmer sig, skal der gøres endnu mere for at undgå mangel på energi.

Efter regeringens pressemøde om forsyningssituationen i sidste uge har mange virksomheder allerede gjort flere tiltag for at skære i strømforbruget. Og det er gået ud over julebelysningen hos både Salling og d’Angleterre.

Og i takt med, at vi skal til at ændre vores forbrugsvaner, er der også kommet større chance for, at man kan blive mødt af kritik, hvis ikke man retter ind. Det fortæller Michael Bang Petersen, professor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet.

- Når fællesskaber skal ændre vaner og normer, opstår der meget nemt udskamning og moralisering, hvor man peger fingre ad dem, som man ikke føler følger de nye normer eller ødsler med fællesskabets ressourcer.

I år har Salling Stormagasiner valgt at undvære julebelysningen på deres stormagasiner i Aalborg og Aarhus for at bidrage til den samlede strømbesparelse. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Og i juletiden, hvor der er tradition for at tænde meget lys, vil risikoen for konflikter være ekstra stor, både for virksomheder og enkeltpersoner, vurderer Michael Bang Petersen:

- Julelysene kan være et ret åbenlyst mål for udskamnig, for det er netop noget man stiller til skue for andre. Hvis virksomheder har meget julebelysning, så kan vi se på de sociale medier, at folk kan være aggressive, især hvis der kommer en alvorlig vinter.

"Der er jo kun jul en gang om året"

På Vibevej i Assens syd for Mariagerfjord, plejer der ikke at blive sparet på julepyntet. Hver år lyser farverige lyskæder og LED-rensdyr og julemandsfigurer kvarteret op.

Og det er ikke en tradition, de har tænkt sig at give op på, fortæller Nikolaj Christensen, som bor på Vibevej. For dem betyder kritikken af strømforbruget ikke noget.

- Det er jo folks holdning, jeg har min, og de har deres. Det er ikke fordi, vi ikke vil lytte til folk, men der er jo kun jul en gang om året.

Nikolaj Christensen flyttede til Vibevej med familien for fem år siden. Siden da har han haft julebelysning hvert år. (Foto: Privatfoto: Nikolaj Christensen)

Beboerne på vejen har holdt et fællesmøde for at diskutere, hvad de skulle stille op med julelysene i år, fortæller Nikolaj Christensen.

- Vi skruer 4 timer ned om dagen på julelyset for at vise, at vi ikke er totalt ligeglade med den situation, vi står i.

Ifølge Frede Hvelplund, professor i Energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er der meget god grund til at mindske forbruget, hvor det er muligt. For selv små strømbesparelser kan gøre en stor forskel.

- Hvis vi alle sammen sparede fem eller ti procent, så ville vi have en meget lavere elpris.

Men til gengæld nytter det ikke noget at udskamme andre, mener Frede Hvelplund. For selvom nogle vælger at sætte julelys op i stor stil, er det ikke til at vide, om de har sparet gevaldigt på strømmen andre steder.

Aalborg Zoo sparer ikke på julelys

I Aalborg Zoo bliver der hvert år pyntet op til jul med julekugler, sne – og masser af julelys. Og her har man ingen planer om at skrue ned for belysningen.

Det fortæller Henrik Vesterskov Johansen, administrerende direktør i Aalborg Zoo.

- Vi har fuld forståelse for, at vi skal spare på ressourcerne. Men forbruget til julelys i hele åbningsperioden svarer til 500 kilowatt-timer, og det er slet ikke særlig meget i forhold til forbruget hos en gennemsnitlig familie.

Men virksomheder har især et ansvar for at tænke over, hvordan deres energiforbrug påvirker resten af samfundet, mener Frede Hvelplund.

Aalborg Zoo sparer ikke på julelysene i år, men har lavet flere andre strømbesparende tiltag. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

For de sidste fem procent af strømforbruget, kan være det, der presser elprisen op. Derfor er det vigtigt at spare, forklarer Frede Hvelplund.

- Det er også vigtigt at spare i Aalborg Zoo, selvom de mener julelys ikke fylder meget i deres eget budget.

Så simpelt er det dog ikke ifølge Henrik Vesterskov Johansen. For det er ikke alle virksomheder, der har de samme muligheder for at skrue ned for julebelysningen.

- Julebelysning under jul i zoo er grunden til, at det er blevet så populært. Der er nogle virksomheder, hvor det ikke påvirker deres omsætning, at de slukker for julelyset, og hvis vi var den type virksomhed, så havde vi selvfølgelig også for længst besluttet ikke at have julelys i zoo.

Læs mere om regeringens tiltag for energibesparelser i artiklen nedenfor.