Flere transkønnede søger hjælp i Aalborg: 'Jeg kan få helt åndenød, når jeg ser tallene'

Siden årsskiftet er 40 transkønnede blevet henvist til Sexologisk Center i Aalborg.

Annie Klara Maarbjerg har ikke altid heddet Annie - men er vokset op som Rasmus. Hun søgte om hjælp hos Sexologisk Center i Aalborg ligesom mange andre transkønnede har gjort. (Foto: PRIVATFOTO)

Mænd, der føler sig som kvinder - og kvinder, der føler sig som mænd. Transkønnede søger i stigende grad mod Sexologisk Center i Aalborg for at få hjælp.

40 transkønnede er allerede blevet henvist i løbet af årets første seks måneder. Hele sidste år var der kun 15 henvisninger.

- Jeg kan få helt åndenød, når jeg ser tallene, siger ledende overlæge på Sexologisk Center, Astrid Højgaard.

31-årige Annie Klara Maarbjerg er en af dem, der er i behandling i Aalborg. Hun er født som Rasmus med et mandligt køn - og får i dag kvindelige hormoner.

- Det indre billede begynder at dukke op i spejlbilledet, og det har det ikke rigtigt gjort før, så det er rigtigt dejligt, siger hun.

Overlæge Astrid Højgaard fortæller, at en af forklaringerne på, at flere søger hjælp i Aalborg er, at Sexologisk Center fra 1. juni i år har fået lov til at stå for udredningen af transkønnede - som det eneste sted i Danmark sammen med Rigshospitalet. Men det handler også om, at flere og flere får mod på at springe ud, vurderer hun.

- Der er en meget stor, stigende gruppe mennesker, som opdager, at der er noget galt med deres kønsudtryk og ønsker at gøre noget ved det, siger hun.

Det er Annie Klara Maarbjerg et godt eksempel på. Sidste år gennemgik hun et juridisk kønsskifte, men det tog lang tid for hende at finde ud af, at det var det, hun ville.

- Det var først midt i tyverne, det gik op for mig, at jeg var transkønnet. Så gik jeg nogle år og overvejede med mig selv, hvad jeg ville gøre ved det, og til sidst valgte jeg at springe ud, siger hun.

Sexologisk Klinik på Rigshospitalet har i årets første seks måneder fået henvist 142 transkønnede indtil nu. I 2016 var det 328, der blev henvist.