Flest vælger kremering: Fremtidens kirkegårde ændres markant

8 ud af 10 vælger at blive kremeret, og det giver mere plads på landets kirkegårde.

I fremtiden kan landets kirkegårde komme til at se anderledes ud, da flest vælger at blive kremeret, og derfor ikke har brug for store gravsteder. Arkivfoto: Hobro Søndre Kirkegård (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik har valgt at blive kremeret. En usædvanlig beslutning for en kongelig, men faktisk følger han udviklingen, hvis man ser på hele befolkningen.

Ifølge de seneste tal fra Kirkeministeriet og Danske Krematoriers Landsforening vælger 8 ud af 10 danskere at blive kremeret.

Da en urne fylder mindre end en kiste, giver det mere plads på landets kirkegårde.

- Kirkegårdene er stadig primært indrettet efter en tid, hvor kistebegravelser var det dominerende, siger Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af menighedsråd.

Ifølge Søren Abildgaard betyder ændringen i begravelsesskikke, at kirkegårdene allerede nu skal lave planer, som rækker 20 - 30 år frem i tiden for at være klar til fremtiden. Grunden til, at planerne skal være så langsigtet, er, at det er gravfredningstiden i Danmark.

Mogens Andersen, kirkegårdskonsulent i Aalborg og Viborg stifter, forudser, at kirkegårdene kommer til at ændre sig markant.

- Vi får mere parkagtige anlæg, som folk også kan bruge til at gå en tur i, ud over at de skal mindes deres pårørende, siger han.

Men Mogens Andersen påpeger dog, at der også er grænser for, hvad en kirkegårdsplads kan bruges til.

- Der kommer ikke fodboldmål og grillpladser. Det er trods alt stadig en sted for de afdøde, og der skal være ro, siger han.

Søren Abildgaard tror også, at vi kommer til at møde anderledes kirkegårde i fremtiden.

- Man ser på, hvad der giver mening lokalt. Man kunne lave noget af det til parkarealer, blomsterhaver eller i sidste ende vælge at sælge noget fra, siger han.

I Hals Kirke har man tænkt sig at lave noget af kirkegården om til et klitlandskab, hvor der både skal være plads til kistegrave og urnegrave.

Facebook
Twitter