Flyentusiaster på stribe: Flere tons metal gennem luften er jo 'magisk'

Danish Air Show har i dag været et tilløbsstykke for flykendere af alle slags.

Fra venstre Theis, Emilie og Ole. De har alle en stærk passion for fly. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Midt i højsæsonen for festivaler og koncerter har denne juni-søndag også været dagen for flyopvisningen Danish Air Show med forventning om mere end 100.000 mennesker på flyvepladsen i Aalborg.

Entusiasmen for fly deles af folk i alle aldre og med vidt forskellig baggrund.

Her kan du møde nogle af dem og høre om deres passion.

Theis Werling (18 år) og Anders Nielsen (19 år) - fra Kolding

(Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Theis:

- I hvert fald de seneste fem år har jeg interesseret mig for fly, og jeg kunne også godt tænke mig komme ind på pilotuddannelsen. Det synes jeg virker rigtig spændende, og det er det, jeg gerne vil med min fremtid.

- Det startede egentlig med, at jeg faldt over en video med jagerfly på YouTube. Det var der, det slog klik, og det har det gjort lige siden. Jeg ville gerne være pilot i militæret, men der skal man jo have perfekt syn, og det har jeg ikke. Jeg har styrke i mine solbriller, så det bliver civilt i stedet for. I dag er det jetflyene, jeg holder øje med.

Anders:

- Jeg er egentlig bare glad for at se flyene flyve. Jeg har ikke planer om sådan selv at komme op i en flyvemaskine. Jeg kender navnene på en del af dem, men ikke de præcise detaljer. Det meste af det jeg ved, har jeg fra Theis.

Martin (17 år) og far Andreas (46 år) – fra Hamburg i Tyskland

(Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Martin:

- Hvordan kan det her ikke være fascinerende? En bunke metal, der vejer adskillige tons, og du ser dem bare ryge gennem luften. Det er magisk.

- Jeg har 28 dages ferie om året, og jeg tror, jeg bruger dem alle sammen på fly. Vi tager mest rundt omkring i Europa til shows, men vi har også planer om at tage til Asien. I dag er vi først og fremmest kommet for at se starfighteren (F-104 Starfighter red.). Det er det eneste eksemplar, der er på vingerne i Europa, så vidt jeg ved.

Er der nogle af dine venner, der synes du er skør, når du rejser så meget for at se på fly?

- Jeg har ingen venner, griner han.

- Kun flyinteresserede venner og de er lige så gale, som jeg er. Så det passer nok meget godt.

Ole Olsen (65 år) – fra Viuf nær Kolding

(Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

- Det der fascinerer mig er både at se flyene og tage nogle fede billeder. Da jeg var i Skrydstrup (til Danish Air Show 2016 red.) for to år siden, tog jeg nok femhundrede styk. Dengang var der en af piloterne fra det schweiziske hold, der gerne ville have dem allesammen. Så det fik han.

- Kameraet jeg har med her har vel i det hele kostet omkring 50.000 kroner, men jeg bruger det til gengæld så meget som muligt. Jeg fotograferer også hunde, hvor der på samme måde er noget action og nogle detaljer, man kan fange. Det er vildt fedt, når sådan en F-16 kommer flyvende, for så kan man fange røg og damp omkring vingerne.

Jesper Nielsen Spatzek – Broby på Fyn, Karsten Spatzek – Viborg, Emilie Spatzek (datter til Karsten) – Viborg, Lise Lotte Gümoes – Frederiksberg

(Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Jesper:

- Karsten og jeg er tvillingebrødre, og vi er opvokset i Karup med en far, som var mekaniker på jagerflyene, dengang man havde dem dernede. Så der har altid været noget med fly, og for os har det hængt fast.

- Jeg har også fotograferet dem i rigtig mange år efterhånden. Der er et eller andet ved at fange det unormale. Vi kan både gå og løbe, hvis vi vil et eller andet sted hen, men vi kan altså ikke hoppe meget højere end to meter op i luften, og jeg synes bare, det er så fascinerende.

- F-104 Starfighter er et sindssygt specielt fly. Det blev bygget i starten af 60’erne og har fløjet i det norske flyvåben, som har haft et komplet fly til at stå i mange år, med motor og det hele. Nu har penge og masser af frivillige gjort, at det er kommet op at flyve igen, og vi skal se det for første gang her. Der er både nostalgi og historie starfighteren.

(Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Emilie (21 år):

- Vi har været oppe siden lidt i fire i morges for at nå herop. Jeg skal ikke sidde i kø og misse dagen herude, det er meget vigtigt, og faktisk skal vi helst være nummer i et porten.

- Vi har prøvet at komme for sent til Air Showet i Skrydstrup, fordi vi sad fire timer i kø. Det er noget af det mest forfærdelige, jeg har prøvet. Vi græd og græd på bagsædet, så til det efterfølgende show, stod vi op klokken tre om natten.

- Jeg er vokset op med flytosser omkring mig, og jeg tror, de fleste af mine børnebilleder er taget i en Draken eller et andet fly, der har stået til udstilling. For mig er det lyden og stemningen. Og det brøl det giver, og den følelse man får – det er bare en kæmpe oplevelse hver gang. Det giver ligesom noget energi og ekstra kick.

F-104 Starfighter i aktion ved Danish Air Show. (© Danish Air Show)
Facebook
Twitter