Flygtninge kan løse manglen på arbejdskraft

Virksomhedsejere er glade for flygtninge, fordi der mangler arbejdskraft i Nordjylland.

Mark Andersen, administrerende chef for Hirtshals Vask og Farveri, viser en af maskiner, han indtil nu har svært ved at finde folk til at betjene. Det har flygtninge hjulpet på.

De unge flytter, befolkningstallet daler og der mangler arbejdskraft til de lokale industrivirksomheder.

Derfor klapper flere nordjyske kommuner og virksomhedsejere i hænderne over de flygtninge, der har valgt at slå sig ned i nord. De kan nemlig være med til at løse problemet.

- Hvis man kan få dem til at bosætte sig permanent, gerne i nogen af yderområderne, ville det være en win-win-situation hele vejen rundt, siger Flemming Søborg, der er arbejdsmarkedschef i Frederikshavn Kommune.

Både i Frederikshavn og Hjørring kommuner viser en fremskrivning fra Danmarks Statistik, at arbejdsstyrken falder med knap 20 procent de næste 25 år. Derfor er det vigtigt at få lokket ny arbejdskraft til.

Hjælper virksomhed og flygtning

En af de virksomhedsejere, der glæder sig over udenlandsk arbejdskraft, er Mark Andersen, der er salgschef på Hirtshals Vask og Farveri.

- Det har en kæmpestor betydning, at der kommer udlændinge til kommunen, siger Mark Andersen, der samtidig er glad for, at hans virksomhed kan hjælpe med integrationen.

På den måde slås to fluer med et smæk. Flygtningene hjælper med at levere den arbejdskraft, som vaskeriet har haft svært ved at skaffe, mens vaskeriet så hjælper med at integrere udlændingene, siger Mark Andersen:

- De får lov at komme rundt blandt danske kolleger, og det hjælper med at få det danske sprog i gang.

Kan blive stor gevinst

Netop Hirtshals er et sted, som Hjørring Kommune gerne vil have udviklet til et vækstområde, der genererer arbejdspladser og boliger, og derfor er det vigtigt, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de efterspørger.

- Der tænker vi, at de indvandrere og flygtninge, der kommer til Danmark og Hirtshals, får en væsentlig rolle at spille, siger arbejdsmarkedschef i Hjørring Kommune, Michael Duus Nielsen.

Med et faldende indbyggertal og en gennemsnitsalder, der i øjeblikket stiger, er flygtningene værdifulde at lokke til.

- I det omfang vi får dem ud på arbejdsmarkedet, og de bliver en integreret del af økonomien, bliver det en stor gevinst for Hirtshals Kommune, siger Michael Duus Nielsen.

Både han og arbejdsmarkedschef Flemming Søborg understreger, de ledige job ikke er reserveret til flygtninge, men også kan gå til arbejdsløse danskere, der måtte søge dem.

Facebook
Twitter