Flygtningehjælp til familiemedlemmer skal forhindre traumer

Forening vil hindre flygtninge med psykiske ar på sjælen i at give det videre til familiemedlemmer.

Man kender ikke det nøjagtige antal flygtninge i Danmark, der lever med traumer (arkivfoto).

Flygtninge skal have hjælp til at tackle deres familiemedlemmers psykiske problemer.

Det mener Keld Christensen, der er formand for foreningen Bedre Psykiatri i Aalborg, som nu vil oprette pårørendegrupper for flygtninge.

Krig kan nemlig efterlade alvorlige ar på sjælen hos flygtninge, og de psykiske lidelser har også konsekvenser for dem, der står tættest på.

Mange er traumatiserede

- Rigtig mange der kommer herop er traumatiserede. For de pårørende er det også en stor belastning, siger Keld Christensen.

Aalborg Kommune var i 2015 den kommune, der modtog flest flygtninge i hele landet. Alligevel findes der ifølge foreningen ingen hjælp til de pårørende på engelsk, og det skal der laves om på nu.

- De pårørende har brug for værktøjer til, hvordan de skal håndtere deres pårørendes sygdom, og de har brug for at tale ud om, hvad de oplever, siger Keld Christensen.

Også ifølge Dansk Flygtningehjælp er det vigtigt at fokusere på de pårørende, siger sektionschef Mette Blauenfeldt.

- Det er rigtig vigtigt at diskutere de her ting med pårørende. Vi ved også, at traumer i familierne kan smitte både til ægtefæller og til børn, siger hun.

Der arbejdes på at få hjælp fra tolke, sådan at deltagerne i netværksgrupperne i fremtiden kan tale på deres eget sprog.

 • Fakta:

  Man kender ikke det nøjagtige antal flygtninge i Danmark, der lever med traumer.

  En undersøgelse af nyankomne asylansøgere i Danmark viser, at 34 procent af asylansøgerne opfylder kriterierne for posttraumatisk stressforstyrrelse, i daglig tale PTSD (Amnesty Internationals Danske Lægegruppe, 2008).

  En kortlægning af indsatsen for flygtninge med traumer anslår, at 30 til 45 procent af flygtninge i Danmark har traumer (LG Insight for Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, 2013).

  Internationale undersøgelser peger dog på, at andelen af flygtninge, der har PTSD, kan være endnu højere - nemlig helt op mod 50 procent og derover (Region Syddanmark, 2008).

  Kilde: Dansk Flygtningehjælp.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.