Fodboldtur gav nordjyder julesweater-feber

To unge mænd fra Aalborg har dyrket julesweateren i flere år.

Jesper Vejergang og Johnny Stefansen skal som minimum have en ny julesweater hvert år. (Foto: © Klaus Videbæk, DR Nórdjylland)

Julesweateren - eller det man på engelsk kender som ’the Christmas jumper’ - har i årevis været til af få øje på i britiske og amerikanske julefilm.

Men skal man tro de to julesweater-entusiaster Jesper Vejergang og Johnny Stefansen, så er traditionen også ved at indfinde sig i Danmark.

Sammen har de oprettet hjemmesiden julesweater.dk, hvor de guider folk til at købe deres egne julesweatre hjem fra nettet.

Her oplever de dobbelt så mange besøgende som sidste år og kan på samme tid se, at flere danske tøjbutikker og varehuse i år har taget julesweatren til sig.

Deres egen begejstring for sweateren fandt de, da de for omkring fem år siden var på fodboldtur i England.

Her trådte de en aften ind på en pub i deres stiveste puds og mødte en hel flok lokale klædt i de farverige trøjer.

- Vi følte os ret meget ved siden af. De stod og grinede af hinandens 3D-næser (der stikker ud fra trøjen red.) og deres grimme julesweatre, og vi kiggede på hinanden og sagde, at sådan nogle skulle vi også have fat i, fortæller Johnny Stefansen.

Dagen efter gik de på jagt i de britiske butikker, men opdagede hurtigt, at de var så godt som umuligt at få fingre i, og de besluttede, at de ville prøve at trække traditionen hjem til Danmark.

Siden har julesweateren været et fast december-indslag for de to, der begge arbejder som skolelærere.

- I starten, da jeg dukkede op i julesweater, kiggede folk lidt skævt til mig og tænkte, ’hvad filan har han lige gang i ham der’. Men nu kan jeg se blandt mine kolleger på lærerværelset, at der er andre end mig, der har julesweatere på, siger Jesper Vejergang, der også melder om god opbakning fra eleverne.

- De er vilde med det.

Julesweateren fås i alle farver og udformninger og tilbage i 30’ernes USA fungerede den angiveligt som et sjovt påhit, der kunne give lidt af grine ad under Den Store Depression.

I nyere tid har det været en trend at tilegne sig den grimmeste julesweater, man overhovedet kunne finde, men i Danmark går man endnu lidt forsigtigt til værks, har Johnny Stefansen lagt mærke til.

- ’Topsellerten’ er stadig noget, der ligner den traditionelle norske sweater. Men det begynder at hitte mere og mere med de ekstreme julesweatre, som ligner omvandrende juledekorationer med pomponer over det hele, siger han.

Uanset hvad retning trenden går i, er Johnny Stefansen og Jesper Vejergang begejstrede over den danske interesse.

- Julen, den er stressende, og vi skal nå rigtig mange ting. Så hvorfor ikke bare tage det en lille smule stille og roligt og gå ned i tempo? spørger Jesper Vejergang.