Fødevareminister skal se på fiskeres brug af kvoter

Socialdemokraternes fiskeriordfører vil have undersøgt, om fiskere omgår reglerne for hvor mange fisk, de må fange.

Som fiskeriordfører har Simon Kollerup selv haft fingrene i produktet - her hos Hesselholt Fisk i Hanstholm (Foto: © Connie Pedersen; DR Midt & Vest)

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal vurdere, om fiskere omgår reglerne for fiskekvoter. Det har det nordjyske folketingsmedlem fra Socialdemokraterne Simon Kollerup bedt hende om.

Tirsdag kan DR blandt andet fortælle om en nordjysk fisker, der balancerer på kanten af kvotereglerne.

Flere skal have muligheden

Han ejer kvoter for 800 millioner kroner. Samtidig ejer hustruen og stedsønnen kvoter for 150 millioner kroner. Kvoter som han ikke må eje på grund af kvoteloftet, men som han kan leje.

Og det skal undersøges, siger Simon Kollerup.

- Jeg synes ikke, det skal være muligt for så få mennesker - eller potentielt for én mand - at eje alt vores fisk i havet. Det synes jeg er forkert, siger folketingspolitikeren, der mener, mængden skal deles ud på flere hænder.

Færre og større kuttere

I 2005 blev reglerne ændret, så fiskere kunne sælge og leje kvoter. Siden er der blevet færre, men større kuttere, og mange fiskerihavne er lukket. Og det er et problem, mener Simon Kollerup.

- Jeg synes, det er sundt, hvis vi har kvoterne spredt over hele Vandkantsdanmark, og dermed har mange fiskere, der jo er glade for det erhverv, det er, at tage ud at fiske, siger politikeren.

NaturErhvervstyrelsen: Ikke ulovligt

Ifølge NaturErhvervstyrelsen er det ikke ulovligt, hvis disse selskaber samarbejder og lejer fiskekvote til hinanden og på den måde har adgang til mere end kvoteloftet tillader. - Der er ikke tale om ulovlige huller, men om kreative huller. Men vi kan tage en diskussion om, hvorvidt vi skal gøre noget for at kigge på reglerne, siger fiskerikontrolchef Mik Jensen. I Danmarks Fiskeriforening mener formand Svend-Erik Andersen, at ikke bare loven skal overholdes, men også intentionerne i loven. En fisker skal ikke have kontrol over mere end kvoteloftet giver lov til.

Tv-programmet DR2 Undersøger har mere om historien tirsdag aften klokken 22.00.