Førerløse busser skal hente passagerer i Aalborg Lufthavn

Fra næste år skal førerløse busser fragte passagerne fra deres bil til lufthavnsterminalen

- Hvis parkeringspladserne kommer længere væk fra lufthavnsbygningen, end de er nu, så skal vi til at løse det. Hidtil har vi snakket om overdækkede rullende fortov, men nu er der så de her små selvkørende busser, der kan køre rundt på parkeringspladsen og samle passagererne op, siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)

Lufthavnen planlægger at bruge førerløse busser, fordi parkeringspladsen er på vej til at blive så stor, at turen ikke længere kan klares til fods.

Senest i maj indviede lufthavnen 630 nye p-pladser, men allerede næste år må der formentlig gøres plads til yderligere 500.

- Vi håbede denne her udvidelse på 630 pladser kunne holde i et par år. Men som det ser ud nu, så kan den ikke, fordi vi vokser på chartertrafikken, siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Derfor bliver afstanden til terminalen så stor, at Aalborg Lufthavn har tænkt sig at investere i ubemandede busser, der kan fragte passagerer til og fra parkeringspladsen

- Hvis parkeringspladserne kommer længere væk fra lufthavnsbygningen, end de er nu, så skal vi til at løse det. Hidtil har vi snakket om overdækkede rullende fortov, men nu er der så de her små selvkørende busser, der kan køre rundt på parkeringspladsen og samle passagererne op, siger Søren Svendsen.

De ubemandede busser er fra den franske producent Navya, og prisen er på omkring fem millioner kr. for tre busser. Det er de samme busser, som Aalborg Kommune planlægger at indsætte på en mindre busrute i Aalborg Øst om et par år.

Behovet for parkeringspladser i Aalborg Lufthavn er steget støt i mange år. Da Søren Svendsen tiltrådte som lufthavnsdirektør i 2008 havde Aalborg Lufthavn 1.700 parkeringspladser. I dag er der 5.000.