For første gang i deres liv: Elever må undvære mobiltelefoner og tablets

Dronninglund Gymnasium vil se, hvad der sker, hvis man fjerner mobiler og tablets i en uge

Nul mobiler og tablets, og slet ikke computere.

Det er den nye virkelighed på Dronninglund Gymnasium i Nordjylland, hvor både elever og lærere dropper det teknologiske udstyr i en hel uge.

Forsøget skal gøre de unge mere bevidste om, hvor meget tid de egentlig bruger på nettet.

Lars Jørgensen, rektor på Dronninglund Gymnasium, oplever, at mange elever har svært ved at håndtere brugen af især de sociale medier, imens de har undervisning.

- Det er så nemt lige at gå ind og tjekke Facebook og Twitter eller andet. Det er meget forstyrrende i undervisningen og generende for læringen.

Lars Jørgensen siger, at man faktisk har en regel om, at mobiler og tablets skal være i taskerne, mens der undervises.

- Nu vil vi bare gerne kickstarte en god og nødvendig debat om, hvornår man skal bruge de digitale medier, og hvornår man ikke skal. Det gælder både i undervisningen men også derhjemme.

De allerfleste af eleverne har aldrig prøvet at være så længe væk fra deres mobiler og tablets, som de er i denne uge.

Jesper Aagaard forsker i mennesker og teknologier ved Aarhus Universitet. Han skal følge forsøget hele ugen - og mener, at det er en god ide at prøve at undvære mobil og computer i et stykke tid for at få øjnene op for de vaner, man har.

Nu vil vi bare gerne kickstarte en god og nødvendig debat om, hvornår man skal bruge de digitale medier og hvornår man ikke skal, siger rektor Lars Jørgensen. (Foto: Søren K Nielsen DR Nordjylland)

- Rigtig meget af vores teknologibrug foregår på et niveau, hvor man ikke tænker over, at 'hov nu er jeg på Facebook igen'. Hvis man ikke engang imellem stopper op, så fortsætter man jo bare. Også selvom man godt ved, at det er uhensigtsmæssigt.

Eleverne på Dronninglund Gymnasium må gerne bruge mobil og computer derhjemme, mens forsøget står på.

Der er dog en lille gruppe på ni elever, som har skrevet kontrakt med gymnasiet, om at de heller ikke går på nettet uden for skoletiden.

En af dem er Jonas Sørensen.

- Man bliver nødt til at læse en bog og se tv igen, som man ellers ikke har gjort i rigtig lang tid.