Første klimaråd for unge på vej i Nordjylland

I Frederikshavn skal de unge hjælpe med at tage hånd om klimaindsatsen i nyt råd.

Et nyt klimaråd for unge skal være med til at sætte klimaet på højt dagsordenen i Frederikshavn Kommune. (Foto: Peter andrews © Scanpix)

Kampen mod klimaet kender ingen alder - eller også gør den.

I Frederikshavn Kommune er det nu de unge, der skal rykke på klima-dagsordenen og lave initiativer for en mere bæredygtig fremtid.

Kommunen lancerer efter sommerferien det første klimaungeråd i landsdelen, og allerede nu har man fundet repræsentanter til rådet.

En af dem er 16-årige Sofie Nielsen.

- Jeg håber, at vi kan være med til at sprede budskabet om, at vi skal passe bedre på vores klima, og at vi kan give andre unge nogle værktøjer til hvordan, siger hun.

Det skal ikke foregå ved en løftet pegefinger, men ved hjælpe på vej med råd og vejledning, mener hun.

- Jeg tror, der er mange unge, der gerne vil være grønne, og vi kan være med til at vise dem hvordan, så det også passer ind i deres hverdag.

- Det skal ikke blive sådan 'nu skal du gøre det, og nu skal du gøre det', men mere 'det her kan du gøre', siger Sofie Nielsen.

Frederikshavn Kommune er en af flere danske kommuner, der har forpligtet sig på at være klimakommune, og kommunen går i den forbindelse efter at være selvforsynende med vedvarende energi senest i år 2030.

I den sammenhæng giver det rigtig god mening at engagere de unge, siger leder af projektet i Frederikshavn Kommune, Poul Rask Nielsen:

- Unge lytter til unge, og det er jo deres egen fremtid, det handler om. Det er noget, der fylder i deres hverdag og noget, de gerne vil arbejde med.

Målet med klimarådet er dels af de unge kan være med til at sætte gang i samtalen om klimaet, og at de med små projekter kan sætte helt konkrete aftryk på klimaindsatsen.

Hvad de aftryk kommer til at bestå af afgøres først efter sommerferien.

Inspiration til rådet har Frederikshavn Kommune fundet hos den grønne tænketank CONCITO og venskabsbyen Bremenhaven, der har det første 'jugendklimarat' i Tyskland.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter