Fokus på lokale musiknavne skal stoppe talentflugt til København: 'Det betyder alt med et skulderklap'

Mange musiktalenter rykker til de store byer, men nu er der hjælp på vej.

Bandet 'Kogekunst' kæmper for sit gennembrud fra basen i Aalborg. (Foto: Niels Fabæk © Kogekunst)

Det skal ikke være en sten i skoen at bo uden for storbyer som Aarhus og København, hvis man drømmer om en karriere inden for musikken.

I øjeblikket lander langt størstedelen af musiklegaterne fra Statens Kunstfond hos kunstnere, der har bosat sig nær en af landets største to byer, mens der er langt mellem legaterne i eksempelvis Nordjylland.

Det kan tyde på, at man ikke er gode til at holde på og hjælpe de talenter, der bor i provinsen, inden de forlader reden.

Men det skal være slut nu.

I Aalborg Kommune vil man lave et nyt 'Kompetencecenter for rytmisk musik', og det skal få flere talenter til at blomstre på den hjemlige scene, fortæller leder Søren Kristensen.

- Musikbranchen er primært i København og Aarhus, og dermed kan man godt være lidt bagud på point her, fordi det måske er lidt sværere at blive opdaget eller få en pladekontrakt og finde nogen, der er villige til at investere i ens musikkarriere, siger han.

Mangler noget anerkendelse

En af de musikere, der arbejder på at få en karriere op at stå, er Simon Mariegaard, der sammen med Oskar Krusell Sørensen har bandet 'Kogekunst'.

Ganske vist bor Simon Mariegaard nu selv i København, men musikken har fortsat base i Aalborg, hvor han også arbejder som lydmand.

Han er glad for, at man fremover vil gøre mere for at dyrke de lokale talenter og at give dem et skub fremad.

- Det er rigtig godt, at det er kommet på dagsordenen, siger han.

- Der har manglet den her anerkendelse på en eller anden måde. Det betyder jo alt, at der kommer en fagperson og giver en et skulderklap og siger, at 'det I har gang i, det er fandeme fedt. Det vil jeg gerne hjælpe jer med at komme videre med', fortsætter Simon Mariegaard.

Ro til at finde sin egen lyd

Godt nok er der et større publikum i København, men der er også gevinster ved at dyrke sin musik et sted, hvor der er lidt mere albuerum.

I Aalborg er der mere ro på, og der er bedre betingelser for at udvikle sin egen lyd, mener han.

- Og så tror jeg, det er lige meget, hvor du bor. For så skal folk nok opsøge det, siger Simon Mariegaard.

Ser man på tallene for Statens Kunstfond, så var det i 2018 kun to procent af musiklegaterne, der havnede hos kunstnere med adresse i Nordjylland, mens 71 procent gik til Region Hovedstaden.

Kvaliteten fejler ikke noget

Hos Statens Kunstfond så man gerne, at flere midler havnede hos talenter i Nordjylland.

Men der er ganske enkelt for få, der byder sig til, lyder det fra formand Michael Bojesen.

- Vi har simpelthen ikke nok ansøgninger fra Nordjylland, siger han.

Kvaliteten af den nordjyske musik fejler til gengæld ikke noget, understreger Michael Bojesen.

Der er nok at arbejde med, mener han.

- Der er et utroligt rigt, sprudlende og stærkt musikliv i Nordjylland, så der er ikke nogen sammenhæng mellem det, og så at der ikke bliver givet så meget.

Vigtigt at de bliver

Når det i det hele taget er vigtigt at kræse om lokale musiktalenter, så de ikke flytter og samles nogle få steder i landet, så skyldes det, at de bidrager til kulturlivet, siger Søren Kristensen:

- Det er vigtigt for sammenhængskraften i en region, at der er kunstnere og musikere, der kan reflektere over de ting, der sker der, hvor man kommer fra.

Udover musiklegater tildeler Statens Kunstfond også musikmidler i form af projektstøtte. Her havde syv procent af de støttede projekter i 2018 hjemme i Nordjylland.

Det nye center for rytmisk musik i Aalborg vil efter planen være oppe i omdrejninger omkring årsskiftet.