Folk bag aflyst camp for unge vil lægge sag an mod politiet: 'Vi synes ikke, det er fair'

Der er et sagsanlæg på vej fra Skyland Beach Camp til Nordjyllands Politi.

På Skyland Beach Camp i Øster Hurup i Nordjylland kunne unge mennesker hygge sig og feste efter flere måneder i coronavirussets skygge. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Arrangørerne bag ungdomscampen Skyland Beach Camp i Øster Hurup vil lægge sag an mod Nordjyllands Politi.

Det fortæller Bjørn Pedersen, medstifter af Skyland Beach Camp.

Da campen i sidste uge blev afholdt på et campingområde med omkring 1.000 unge deltagere, var Nordjyllands Politi til stede for at holde øje med forholdene på pladsen. I første omgang vurderede de, at campen ikke var i strid med forsamlingsforbuddet.

Men efter den første uge blev arrangørerne anbefalet at aflyse den efterfølgende uge, hvor op mod 1.500 nye deltagere skulle rykke ind.

- Stridspunktet er, at når man har fået en godkendelse til at holde en campingsplads åben for unge mennesker, og det er gået godt under hele forløbet, og man så pludselig fra det ene øjeblik til det andet får at vide, at man ikke længere må holde åbent, og at unge mennesker ikke må komme på camping.

- Det synes vi ikke er fair, siger Bjørn Pedersen.

Højst 10 mennesker i hver camp

Campen var ellers slået stort op på sociale medier, hvor influencere havde reklameret for den. To omgange af en uges ferie for unge i Øster Hurup, hvor de kunne komme og hygge sig og feste efter flere måneder i coronavirussets skygge.

Og arrangørerne havde taget deres forholdsregler med en plan B, der blev iværksat i forbindelse med corona-restriktionerne. Campingpladsen blev delt op i felter med maksimalt 500 gæster i hver og højst 10 mennesker i hver camp.

Tiltagene skulle sørge for, at campen levede op til myndighedernes anvisninger for at forhindre spredning med coronavirus.

Skyland havde også fået grønt lys af politiet, og den første af de to uger blev afholdt. Men da gæsterne til andet hold var på vej mod Øster Hurup, slog Nordjyllands Politi bremsen i og bad arrangørerne at lukke ned.

- Det er ikke i orden, fordi når man har overholdt den første aftale og ikke trådt over linjen en eneste gang… Hvad skulle så ændre det til ugen efter? spørger Bjørn Pedersen.

Arrangørerne er så utilfredse med politiet, at de har sat en advokat til at udarbejde et sagsanlæg mod dem.

De ved endnu ikke, hvor meget aflysningen har kostet, men vurderer, at det ender mellem to og tre millioner kroner. Penge, som de nu vil have politiet til at betale.

- Vi forstår ingenting af det, og vi synes, det er dybt uretfærdigt, og derfor vil vi lægge sag an, siger Bjørn Pedersen.

I campens første uge var det politiets vurdering, at arrangementet godt kunne fortsætte trods udfordringer med større fester.

Politiet: Camp blev til festival

Hos Nordjyllands Politi tager man indtil videre nyheden om det varslede sagsanlæg med ro.

- Det har jeg ikke så mange kommentarer til. Vi ved jo ikke konkret, hvad det går på, så før vi har det, så har vi ikke nogen holdning til det, siger politiinspektør Ole Kristensen.

Nordjyllands Politi har tidligere forklaret, at man ændrede sin holdning til Skyland, da man efter den første uge vurderede, at der ikke bare var tale om 'almindelig' campingdrift - men at det i stedet mindede om en festival.

Hvad siger du til, at de siger, at I bare lukker beach campen ned uden varsel?

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er uden varsel. Vi har kigget på det her arrangement, der har kørt derude i en uges tid, og været i en lang dialog forud, og vi må bare sige, at det, der rent faktisk er foregået, har haft en anden karakter, end det vi havde regnet med.

Han forklarer, at det er politiets opgave at forholde sig til en bekendtgørelse, der siger, hvor mange der må være samlet og under hvilke omstændigheder.

Politiet har aldrig 'godkendt' arrangementet men har holdt opsyn med pladsen og været i dialog med arrangørerne forud for campen.

- Vi forventede en camp med en eller anden form for campingaktivitet, men efterhånden som tingene kom til at køre, kunne vi se, at det fik mere og mere karakter af et arrangement hen i retning af en festival, og en festival må man ikke afholde ifølge den bekendtgørelse, vi taler om her.

- Man kan selvfølgelig altid være bagklog og sige, at vi skulle have lukket tingene ned noget tidligere, men omvendt har vi heller ikke interesse i, at der er mere, der skal lukke ned end højst nødvendigt, siger Ole Kristensen.

Opdateret klokken 13.25: Tidligere fremgik det af artiklen, at der var lavet armbånd i forskellige faver til beboere fra hver deres område af campen, og at man kun måtte kysse med andre med samme farve armbånd. Netop det tiltag blev dog aldrig til noget, og afsnittet er derfor fjernet.