Folkeskolelærer har fået tilladelse til at dyrke cannabis: Det kom faktisk lidt bag på mig

Anders Thuen er en blandt 12 producenter, der har fået tilladelse til dyrkning af medicinsk cannabis.

Anders Thuen fra Gistrup har nu tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Han er hverken landmand eller gartner - alligevel valgte Anders Thuen sidste år at sende en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen for at blive godkendt til at dyrke medicinsk cannabis.

Siden man i september åbnede op for ansøgere i forbindelse med et 4-årigt forsøgsprojekt på området, har 12 ud af foreløbigt 17 ansøgere fået lov.

Heriblandt finder man Spectrum Cannabis Denmark samt gartneriet Alfred Pedersen & Søn, der i samarbejder med nogle af verdens største cannabisproducenter forventer at omsætte for omkring 500 millioner kroner og at få henholdsvis 125 og 150 ansatte.

Anders Thuen er i den sammenhæng en lille spiller på markedet.

Han er uddannet folkeskolelærer og har i øjeblikket ikke andre faciliteter end sin parcelhushave.

- Interessen for at dyrke planter, har jeg haft helt fra barnsben, hvor jeg puttede æblekerner og pilegrene i jorden. Mange planter i Danmark, chiliplanter og tomatplanter for eksempel, sørger gartnerierne og supermarkeder jo for, men her var der en niche, som muligvis kan give mig noget at gå og rode med, fortæller han.

Hvis produktionen skal blive til noget, er han dog også helt bevidst om, at der skal større midler og faciliteter til.

Han er i øjeblikket i kontakt med en af de øvrige godkendte ansøgere og kigger også på mulighederne for at få investorer til at gå ind i projektet, så han kan finde et sted at begynde sin produktion.

Gerne en hal eller stald, hvor planterne kan vokse hele året rundt under kunstig belysning og vanding.

- Det kommer til at koste rigtig mange penge at komme i gang, og det var noget af det, jeg ikke helt havde sat mig ind i dengang, jeg sendte ansøgningen.

- Det kom faktisk lidt bag på mig, at jeg blev godkendt, siger han.

Udover at have små-grønne fingre og en stille iværksættertrang ligger der da også mere ideologiske tanker bag projektet fra Anders Thuens side.

- Der er nogle patienter derude, som kunne have rigtig meget gavn af det her, siger han.

Anders Thuen har givet sig selv en deadline mellem foråret og sommeren til at finde ud af, om det er værd at satse på projektet.

Under alle omstændigheder har han besluttet sig for at holde sig til selve planteproduktionen, selvom det også er en mulighed at tage del i medicinproduktionen.

Ud af de 12 godkendte projekter er de 10 nystartede firmaer. Anders Thuens bærer foreløbigt navnet Gistrup Green Grow.