Folkeskolen skal bane vej for flere ingeniører

De naturvidenskabelige fag skal fylde mere og praktikken skal hjælpe de helt unge på sporet.

For få unge går ingeniørvejen, men sætter man ind i folkeskolen på en mere kvalificeret måde, kan det lykkes at få banet vejen for flere, mener IDA og partiet Alternativet. (Foto: © Pernille Rudbæk, DR)

Skal der flere ingeniører til det danske arbejdsmarked, skal man sætte ind allerede i folkeskolen.

Det mener man hos ingeniørernes fagforening IDA, der vil tænde gnisten hos de mindste for at sikre fremtidens arbejdsstyrke.

- Problemet starter i folkeskolen, hvor der er for lidt fokus på de naturvidenskabelige fag og alt for få linjefagsuddannede lærere, siger Morten Thiessen, formand for de ansattes råd i IDA.

Derfor ender alt for få med at blive ingeniører inden for avanceret elektronik, som der er et stor behov for, mener han.

I denne uge var netop mangel på ingeniører en årsag til, at det internationale computerfirma Intel valgte at lukke deres afdeling i Aalborg.

Her kunne man angiveligt ikke realisere ønsket om 500 ingeniører, som ville være en betingelse for at drive afdelingen videre.

Torsten Gejl, nordjysk medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget for Alternativet, mener ligeledes, at en tidlig indsats er nødvendig.

- Jeg tror, det er vigtigt, at de unge får en fornemmelse af, at der virkelig er er fag med kvalitet og stolthed her. Det kan man gøre ved besøg af folk fra branchen på folkeskolen, men også ved at komme ud og se og få virksomhederne tættere på, siger han.

Torsten Gejl mener blandt andet, at man skal blive bedre til at bruge elevernes virksomhedspraktik.