Forældre er glade for den nye Youtube-kanal for børn

Vold og upassende videoer skal sorteres fra. Forældre vil kigge med over skulderen.

Camilla Juel Høj ser Youtube Kids med datteren Rosa. (Foto: Morten Sørensen DR Nordjylland)

Et nyt, mere børnevenligt alternativ fra streaming-giganten Youtube hilses velkommen blandt forældre.

Youtube lancerer i dag i Danmark en ny app ved navn Youtube Kids, der skal sørge for, at de mindste kun ser ting, der er beregnet til dem.

At de eksempelvis kun får præsenteret den rigtige Gurli Gris og ikke en falsk kopi, der myrder løs eller æder sin egen far.

Youtube Kids er en god idé, mener Camilla Juel Høj, der er mor til Rosa.

- Der findes jo mange lærerige ting for børn på Youtube, men det er ikke altid, man har tid til at overvåge, hvad de ser, hvis de eksempelvis ser Youtube, mens man selv laver mad, siger hun.

Foto: Morten Sørensen, DR Nordjylland.

Signe Hjorth, der er mor til to drenge på fire og seks år, siger, at det er fornuftigt med den nye kanal.

- Youtube er stort, og der er mange ting, børn mellem tre og seks år ikke bør se. Derfor har jeg selv søgt og tjekket, om det er børne-egnet, når mine børn har villet se noget på Youtube.

Regina Øbro er mor til fem-årige Maddox.

- Det kan give mig som forælder noget mere tryghed, når jeg ikke hele tiden skal overvåge mit barn, når han ser Youtube. Der er rigtig meget skidt på Youtube.

Nadia Aaen er mor til William, som får lov at se Youtube-videoer, hun selv har fundet til ham.

Pædagog Nadia Aaen synes, Youtube for børn ser spændende ud. Men hun savner mere dansk indhold, som sønnen William kan lære af. (Foto: Morten Sørensen DR Nordjylland)

- Jeg synes, den nye børne-app er god - forstået på den måde, at man har samlet de ting, jeg tidligere skulle lede efter på Youtube. Men der er meget amerikansk indhold på app'en. Jeg kunne godt tænke mig nogle flere videoer med dansk læringsindhold, siger Nadia Aaen.

Ingen af forældrene er dog parate til at lade børnene se Youtube Kids alene. De er alle skeptiske over for, om børnesikringen nu også kan filtrere alt upassende materiale fra.

- Det er godt, at Youtube går forrest med børne-appen. Med den har de taget nogle etiske valg. Men jeg vil og skal da lige tjekke, om den nu også kan sortere eksempelvis videoer med skyderier og andre voldelige ting fra, siger Signe Hjorth.

Google, der står bag Youtube Kids, advarer imidlertid også om, at "intet system er perfekt", og selv om de benytter sig af filtre, brugerkommentarer og menneskelig overvågning, vil der kunne slippe upassende materiale igennem.

Men selv om børnene kun får tilbudt børnevenlige videoer i appen, vil forældrene kunne blokere bestemt indhold og forhindre børnene i at høre grimt sprog eller se noget, der af den ene eller anden grund skræmmer dem.

Stine Liv Johansen er ekspert i børns brug af Youtube og lektor ved Aarhus Universitets Institut for kommunikation og kultur. Hun er skeptisk over for den nye kanal.

- Her i Danmark har vi ikke nødvendigvis de samme kritierier for, hvad der er godt og passende indhold for børn, siger hun.

Stine Liv Johansen kunne frygte, at den nye app indeholder masser af vitaminløse videoer, hvor vi er bedre vant herhjemme.

- Spørgsmålet er, om det er den slags indhold, vores børn skal konsumere i rå mængder?

Facebook
Twitter