Forældre vil lukke børnenes skole i Vester Hornum

Lavt børnetal får bestyrelse til at anbefale lukning af Vester Hornum Skole

Fremskrivninger viser, at elevtallet på Vester Hornum Skole vil falde år for år. Bestyrelsen ser ingen anden udvej end at lukke skolen.

Der går i dag 105 elever på Vester Hornum Skole. Men fremtiden for skolen i den lille nordjyske by er sort, så derfor bør den lukke, når eleverne går på sommerferie.

Det er ikke politikerne i Vesthimmerlands Kommune, der står bag dét budskab. Det er skolens egen bestyrelse, der nu anbefaler at nedlægge den og flytte børnene til skoler i andre byer.

Små årgange

Årsagen er et faldende børnetal i den lille by vest for Aars.

- De mindste årgange på skolen er små, og vi har kun 16 børn i børnehaven. Det vil sige, at vi i de kommende år får nogle meget små årgange ind, mens større årgange forlader skolen, siger skolebestyrelsesformand Henrik Petersen.

Det er en usædvanlig situation, at en bestyrelse ligefrem anbefaler at lukke en folkeskole, erkender han.

- Men vores opgave er at sikre, at børnene får undervisning af den kvalitet, som de har krav på. Der har vi vurderet, at skolen får svært ved at tilbyde den samme kvalitet, når elevtallet falder. Og vi vil ikke gå på kompromis, siger Henrik Petersen.

Gode betragtninger

Onsdag aften havde skolebestyrelsen indkaldt alle forældre til møde i den lokale sportshal for at drøfte forslaget. Og blandt deltagerne var der forståelse for bestyrelsens holdning.

- Skolebestyrelsen har nogle gode betragtninger om at kunne levere ordentlig undervisning og skabe en ordentlig arbejdsplads, siger Ole Lassen, der har to børn på Vester Hornum Skole og et i børnehaven.

Men forældrene har ikke opgivet håbet om, at deres børn fortsat kan gå på den lokale skole i den ene eller anden form.

Ole Lassen er far til to elever på Vester Hornum Skole. Han håber, at der vil blive kæmpet for skolens fremtid. (Foto: © Klaus Videbæk, DR)

- Jeg tror, der er nogen der vil gå i tænkeboks og undersøge, om der er andre muligheder. Men det er en stor ting at kaste sig ud i, siger Ole Lassen.

Camilla Overvad Laursen har også børn i både skole og børnehave, og hun frygter konsekvenserne, hvis skolen lukker.

- Vi har et stort foreningsliv i Vester Hornum, som kommer i fare, hvis børnene går i skole i andre byer, siger hun.

Rettidig omhu

I Vesthimmerlands Kommune skal børne- og familieudvalget i gang med at se på skolestrukturen, og ifølge næstformand Jeppe Korreborg Pedersen (K) venter man stadig på den officielle indstilling fra skolebestyrelsen i Vester Hornum.

Men han kalder det ”modigt”, at bestyrelsen overhovedet vil tage en lukning af skolen op til debat.

- Jeg har respekt for, at man har gjort sig de tanker. Det vidner om rettidig omhu fra skolebestyrelsens side, siger Jeppe Korreborg Pedersen.

Hvis det ender med, at skolebestyrelsen helt officielt anbefaler en lukning, vil det blive taget alvorligt. Men det er ikke ensbetydende med, at skolen lukker.

- Alt kan ske under en politisk forhandling, siger næstformanden.

Borgerforeningen i Vester Hornum vil nu indkalde til stormøde for alle byens borgere om skolens fremtid.