Forældreundersøgelse: Knap hvert andet barn i indskolingen oplever tegn på håndeksem

Overlæge anbefaler gratis fugtighedscreme i alle skoler.

I 0. klasse på Tårs Skole i Vendsyssel går klasselærer Inge fra bord til bord for at give eleverne en klat fugtighedscreme i hånden. Forinden har børnene stået i kø ved håndvasken efter frikvarteret, og cremen skal beskytte deres hænder mod eksem og udtørring.

I alle klasseværelser i Hjørring Kommune står der en tube med håndcreme som supplement til den hyppige brug af vand og sæbe, som børnene er påkrævet for at mindske risikoen for corona-smitte.

Spørger man Claus Zachariae, der er ledende overlæge på afdelingen for allergi, hud- og kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, bør alle kommuner tilbyde det samme.

48 procent oplevede forværring

I en omfattende spørgeundersøgelse blandt 31.000 forældre til børn i 0. til 5. klasse svarer 48,1 procent, at deres barn enten har udviklet håndeksem eller har oplevet en forværring af tidligere håndeksem, efter de kom i skole igen efter nedlukningen.

Til sammenligning svarede kun 6,5 procent af forældrene, at deres barn havde håndeksem, før skolerne lukkede ned.

I spørgeskemaet er håndeksem karakteriseret ved, at huden blandt andet skal være rød, tør, kløende, og at der eventuelt kan være små vandblærer på.

Ledende overlæge Claus Zachariae er sikker på, at der havde været færre tilfælde af håndeksem og andre hudproblemer, hvis Sundhedsstyrelsen fra begyndelsen havde anbefalet, at den hyppige håndvask blev efterfulgt af fugtighedscreme.

Anbefalingen blev først tilføjet til retningslinjerne, en god uges tid efter at børnene var begyndt i skoler og institutioner.

- Det er vores fornemmelse, at efter, der kom anbefalinger om at bruge fugtighedscreme, så hører vi langt færre historier om eksem. Vi har også haft en del forældre, som skriver, at efter de nu bruger den her fede fugtighedscreme, så går det meget bedre, siger overlægen.

Smerter og kløe

I Tårs er seks-årige Elias Kam Mertz en af dem, der har oplevet smerter, sår og røde plamager på overfladen af hænderne.

- Det har gjort rigtig ondt, og det har også kløet rigtig meget, siger Elias og viser, hvor det fra fingerspidserne og ned til håndledet har sviet og gjort ondt.

Ifølge overlæge Claus Zachariae begynder håndeksemen altid på den tynde hud på oversiden af hænderne og måske mellem fingrene.

Sådan så Elias' hænder ud efter få dage med hyppig håndvask. Overlæge Claus Zachariae kalder de mange fotos, han har modtaget fra forældre og institutioner, for lærebogsbilleder af håndeksem. (© Herlev og Gentofte Hospital)

Kan blive kronisk

I spørgeskemaundersøgelsen svarer omkring 70 procent af forældrene, at problemerne med håndeksem opstod indenfor tre dage efter skolestart og proceduren med hyppig håndvask. Og det er noget, man skal tage meget alvorligt, for i værste fald kan det blive kronisk, siger hudlægen.

- Kronisk håndeksem kan jo gøre, at børnene ikke kan få deres drømmeuddannelse - de kan måske ikke blive frisører, læger eller sygeplejersker, siger Claus Zachariae.

Ifølge undersøgelsen vasker de yngste elever hænder 10 til 16 gange om dagen, og det er især pigerne, der har været hårdt ramt af håndeksem.

Har man mistanke om eksem, skal man ifølge overlæge Claus Zachariae henvende sig hos sin egen læge.

Beskeden udgift

Claus Zachariae ser en klar fordel i, at det er de enkelte skoler og kommuner, der sørger for fugtighedscreme til børnene.

- Man kan jo sige, at skolen er børnenes arbejdsplads, så der har man en eller anden pligt til at stille værnemidler til rådighed, siger han.

I Hjørring blev det allerede besluttet at indkøbe fugtighedscreme til skolerne, da de første forældre begyndte at henvende sig til kommunen om røde hænder hos børnene.

- Alt det her håndvaskeri går selvfølgelig ud over huden, og nogle har mere sart hud end andre, så vi vil gerne sikre, at alle børnene kan have sunde hænder og undgå gener med huden, siger Michael Slot Pihl, der er skoledistriktsleder for Løkken, Vrå og Tårs Skole.

Han kalder det for en forholdsvis beskeden udgift i forhold til de børn, det gavner.

- Alle hjem har måske ikke det samme overskud til at sørge for, at der er creme med i tasken, så derfor har vi valgt at have det på skolen, siger skoledistriksleder Michael Slot Pihl.

Hos Kommunernes Landsforening har man ikke ønsket at kommentere anbefalingen om gratis håndcreme i alle skoler.