Forbrugerne under 50 varmeværker kan se frem til store besparelser

Yderligere 50 barmarksværker får mulighed for at kvitte gassen og i stedet bruge billigere halm eller flis. Det kan give den enkelte husstand tusindvis af kroner i lommen.

Der kan være flere tusinde at spare hvert år for den enkelte husstand, når varmeværket selv kan vælge brændselsform. (© Colourbox)

Danskere med høje varmepriser kan se frem til at det bliver billigere at åbne for radiatoren.

Partierne bag energiforliget giver frit brændselsvalg til yderligere 50 barmarksværker. Barmarksværker er varmeværker, der  typisk ligger i små lokalsamfund og er tvunget til at fyre med naturgas.

Men med beslutningen kan de altså få lov til at kvitte gassen og bruge flis, halm eller andre brændsler i stedet.

- Så kan vi gå ud og lave en aftale med en lokal landmand om at købe halm eller flis. Og det vil jo gøre, at vi kan lave et setup, der er noget mere økonomisk end nu, siger Kim Toft, der er formand for det naturgasfyrede Hallund Kraftvarmeværk i Vendsyssel.

Besparelser på flere tusinde kroner om året

En beregning fra Dansk Fjernvarme i september viste, at fjernvarmeprisen er blevet i gennemsnit næsten 7000 kroner billigere på 35 barmarksværker, der i 2012 fik lov til selv at bestemme, hvad de vil fyre med.

- Et skud vil være, at vi hos os kan sænke varmeprisen med 20 procent, siger Kim Toft fra Hallund Kraftvarmeværk.

- Jo billigere opvarmningen er, jo billigere vil det jo være at sælge huse, men det vil jo også betyde noget, hvis man pludselig har 3-4000 mere i råderum, siger han.

Omlægningen til halm eller flis betyder dog, at varmeværket skal have bygget sit anlæg om. Men det kan stadig betale sig, vurderer formanden.

Loven burde være lige for alle

Midt i glæden kritiserer både Dansk Fjernvarme og Kim Toft fra Hallund Kraftvarmeværk, at det ikke er alle barmarksværker, der er omfattet af de nye regler.

Hvis det stod til Kim Toft skulle yderligere omkring 100 barmarksværker have lov til selv at vælge deres brændsel.

For lovgivningen skal være ens for alle. mener han.

- Nu har man haft en runde, hvor man tog de 35 værker, der kørte dårligst og så udpeger man 50 mere, men uden at forklejne de 35, så kan man sige, at man jo straffer dem, der virkelig har gjort, hvad de kunne for at få deres værk til at køre så økonomisk som muligt, siger Kim Toft.

Udover det fri brændselsvalg har forligskredsen samtidig besluttet, at de nu ialt 85 varmeværker skal have bedre forudsætninger for at planlægge og få godkendt nye projekter med store varmepumper.

Facebook
Twitter