Forening vil flytte statsjob til provinsen

Tidligere minister udset til at stå i spidsen for ny forening.

Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen er udset til posten i den nye forening >Staten i hele Danmark<. (Foto: Søren Flytkjær DR Nordjylland)

En ny forening skal på nordjysk initiativ arbejde for at få statslige styrelser og institutioner spredt til hele landet.

I dag ligger for eksempel 36 af 43 styrelser i hovedstadsområdet.

Foreningen >Staten i hele Danmark

Få statsjob i provinsen giver skæv udvikling

- Landet får en skæv udvikling, fordi der sker en alt for stor koncentration af de højtuddannedes arbejdspladser i hovedstaden. Og det dræner den øvrige del af landet for megen energi, siger Jakob Axel Nielsen.

Politikere - både lokale og folketingsmedlemmer - fra hele landet har i adskillige år arbejdet for at få flyttet statslige institutioner og styrelser væk fra hovedstaden, men med yderst begrænset succes.

Provisen kæmper samlet

Det bliver en vanskelig kamp, men denne gang vil det lykkedes, mener Jakob Axel Nielsen:

- Det gør det, fordi >Staten i hele Danmark

- Og fordi den sætter spot på, at demokratiet er forsvundet. Politikerne har tabt slaget til teknokraterne. Den kamp skal vindes, siger han.

Teknokrater modarbejder udflytning

Og med det mener han, at hver gang politikerne har overvejet at flytte nogle af de statslige institutioner væk fra Hovedstaden, så har embedsværket fået fremstillet en rapport, der peger på alle ulemperne.

- Højt placerede embedsmænd er gift med hinanden. De synes, det er bekvemt, at arbejdspladserne ligger tæt ved, hvor de bor. De vil ikke være med til at placere statslige styrelser ude i hele landet. Så det bekæmper de, siger han.

Han mener, at i princippet kan alt andet end ministerierne flyttes væk fra Hovedstaden.

Facebook
Twitter