Forhandler på første dag med ny bilafgift: Det føles som juleaften

Bilforhandlere håber, at der kommer gang i salget nu, hvor den nye registreringsafgift træder i kraft.

Sælger ved Volkswagen i Aalestrup Thomas Nielsen er glad for, at der nu kommer gang i bilsalget igen. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Ved Volkswagen i Aalestrup står 15 biler, der bare venter på at få en nummerplade på. De har stået i værkstedet og ventet på, at den nye registreringsafgift træder i kraft i dag.

- Almindeligvis er det ind i værkstedet og ud på vejen. Vi prøver jo så vidt muligt at planlægge processen, så en kunde ikke skal have en bil til at stå her i 14 dage, inden han kan komme ud og køre. Så det har været en atypisk proces, hvor flere biler står og venter, fortæller bilforhandler Thomas Nielsen.

I en normal måned ville der kun stå 3-5 ventende biler, og det glæder Thomas Nielsen, at de nye afgifter nu bliver vedtaget.

- Det føles jo lidt som juleaften, at vi endelig kan komme i gang nu og få nogle biler på vejene, siger han.

Særligt den seneste uge har der været travlt hos den nordjyske forhandler.

- Det har været kaotisk. Vi er blevet bombarderet med spørgsmål. Folk, der har gået og ventet, vil jo gerne vide, hvad konsekvenserne er for den bil, som de drømmer om, oplever Thomas Nielsen.

Forhandlere i hele landet har solgt færre biler i de cirka fire uger, hvor regeringen og Dansk Folkeparti forhandlede bilaftalen på plads. En del bilkunder har nemlig udskudt købet med forventning om at kunne få en billigere bil, når aftalen faldt på plads.

Tal fra Danske Bilimportører viser, at der blev solgt 14.317 biler i september. Det er en tilbagegang på 22 procent i forhold til samme periode sidste år.

- Den sidste måned har været meget frustrerende for bilforhandlerne, siger Frank Korsholm, der er chef for politik og analyse hos Autobranchen Danmark.

Frank Korsholm forventer, at der kommer gang i bilsalgene i dag.

- Hos kunderne er der jo en ophobet købelyst, og et ophobet købebehov, som vi forventer bliver udløst i den kommende tid, mener han.

Og folk er klar til at købe biler nu, oplever Thomas Nielsen fra Aalestrup.

- Folk har været utålmodige. Det er klart, at alt nærmest har drejet sig om spekulationer om de nye afgifter, og hvad der egentlig var op og ned, siger han.

Lovforslaget bliver først formelt fremsat i forbindelse med Folketingets åbning i dag. Men et stort flertal har allerede tilkendegivet, at de støtter op om forslaget. Den nye registreringsafgift gælder dermed fra i dag.