Forsker vil have befolkningen til at banke i bordet: Der skal ske noget med klimaet – nu!

Johan Rønby er en af 174 forskere bag støtteerklæring til civil ulydighed.

- Det skal selvfølgelig være fredeligt, og der skal ikke være nogen, der kommer galt afsted, siger Johan Rønby. (© PRIVATFOTO)

Tiden er knap, hvis man skal bremse de truende klimaforandringer, som verden står over for.

Derfor har 174 forskere underskrevet et brev bragt i Politiken, hvor de tilskynder til civil ulydighed for at råbe politikere og magthavere op.

I indlægget giver de en støtteerklæring til bevægelsen Extinction Rebellion (oprør mod udryddelse), som i flere dage blokerede trafikken i London i et forsøg på at komme igennem med deres budskab.

- I min bog er det helt okay i forhold til at gøre politikerne opmærksom på, at det slet, slet ikke er nok i forhold til den klimakatastrofe, som vi jo går i møde.

Det siger ph.d.-forsker og adjunkt ved Institut for Matematiske Fag ved Aalborg Universitet Johan Rønby, der er blandt underskriverne.

Ikke-fredelige protester

Udover at blokere trafikken kan han ikke sige præcist, hvor grænsen går i forhold at protestere. Det vigtigste er, at der ikke bruges vold.

- Det skal selvfølgelig være fredeligt, og der skal ikke være nogen, der kommer galt afsted, siger Johan Rønby.

Forskerne henviser i brevet til forskellige bevægelser, der gennem historien har skabt forandringer ved for en tid at bryde samfundets orden.

Befolkningen må banke i bordet

De nævner Ghandis uafhængighedsbevægelse i Indien, borgerrettighedsbevægelsen i USA samt kvinderettighedsbevægelsen og arbejderbevægelsen i Danmark.

- Vi står på et Titanic, der er ved at synke, og politikerne siger, at de gør noget ved klimaet. De polerer vinduerne og gulvet på skibet, men det hjælper bare ikke meget i forhold til, hvad der rent faktisk er brug for, siger Johan Rønby.

- Det er nødvendigt, fordi alt andet har været prøvet nu. Forskerne har brugt informationskanalerne til at fortælle, hvad der er i vente, hvis ikke vi ændrer tingene. Men tilsyneladende sker der ikke noget, og derfor er der brug for, at befolkningen banker i bordet.

Han tør dog ikke sige noget om, hvor effektiv protesten vil være.

- Hvis man stopper trafikken, kan man også godt risikere at få folk imod sig, så jeg ved ikke, om det nødvendigvis er den bedste måde at gøre det på. Men der skal ske noget nyt. Nu.

Siden Extinction Rebellion opstod i London i oktober, har bevægelsen bredt sig til det meste af verden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk