Forstander frygter, ny reform vil forvandle institution for unge til et fængsel

Videoovervågning og døralarmer skal være fast inventar på døgninstitutioner.

(Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

På døgninstitutionen Kompasset i Brønderslev bor unge og børn helt ned til 10-års alderen. Fremover skal der være både videoovervågning og døralarmer på institutionen. Det står der i den nye reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet, som både Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er blevet enige om.

Men forstanderen på intuitionen Kompasset - Tina Maria Larsen - mener det vil give børnene en fornemmelse af at leve i et fængsel.

- Vi vil komme til at fremstå som vagter i stedet for pædagoger og som nogle, der skal straffe i stedet for at hjælpe, siger hun og fortsætter:

- De unge har måske oplevet som helt små at få en kindhest i stedet for omsorg. Så straf har de prøvet nok af, og det er måske netop det, der har skadet dem, forklarer forstander Tina Maria Larsen.

Reformen indfører pligt til at anmelde vold og trusler, ligesom den gør det muligt for personalet på institutionen at lave kropsvisitationer og benytte sig af fysisk magtanvendelse. Der vil også blive nedsat et nævn, der skal behandle sagerne om de 10-17-årige. Noget, der ifølge forstanderen, kun fremmer fornemmelsen af, at de unge bliver behandlet som kriminelle.

-Det er vigtigt for deres læring, at de tror på, vi kan og vil hjælpe. Hvis vi starter med at stemple dem som kriminelle i stedet for behandlingskrævende, er jeg bange for, vi er med til at øge deres selvopfattelse som kriminelle, siger hun.

Men man bestemmer helt selv, hvilke værktøjer, man tager i brug, lyder det fra Christina Egelund, der er retsordfører for Liberal Alliance.

- At der kommer flere og skrappere værktøjer i værktøjskassen behøver ikke betyde, at man skal bruge dem. Det vil altid være et individuelt syn på den enkelte sag, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter