Fotograf kortlægger: Ubeskyttet dansk havbund gemmer på koraller

Dansk farvand skal kortlægges med billeder og beskyttes mod bomtrawlere.

Koraller såvel som krabber lever i bedste velgående på bunden af Jammerbugten. Foto: Klaus Thymann.

Det danske farvand er nok næppe din første indskydelse, når der tales koraller.

Men der er faktisk koraller på havbunden i Danmark.

Fotograf Klaus Thymann har sammen med fiskere dokumenteret, hvordan havbunden ser ud tyve meter under havoverfladen i Jammerbugten ud for Thorup Strand.

Fotografierne er taget som led i projektet 'Jammerbugt i Balance', som har en fredning af området som formål.

Undersøgelsen har blandt andet vist, at havbunden er meget varieret og byder på et rigt økosystem, fortæller projektchef Kirsten Monrad Hansen.

Skal stoppe ikke-skånsomme skibe

- Billederne og projektet skal vise, at der er noget at beskytte. Vi er bange for, at bomtrawlerne (en særlig type fiskekutter, red.), der bruger tunge redskaber, ødelægger levestederne for fiskene, også i fremtiden, siger hun.

Projektet skal ikke forbyde fiskeri i Jammerbugten, men stoppe de skibe, der ikke er skånsomme mod havbunden som eksempelvis bomtrawlere.

Det er nyt, at man i området har fotograferet havbunden på den måde, fortæller fotograf Klaus Thymann.

- Det er ret vildt, at et så lille land som Danmark ikke er kortlagt i højere grad. Det overraskede mig, siger han og tilføjer:

- At finde ud af, hvordan tingene ser ud er første skridt til at kunne passe på det.

Hvordan der ser ud 20-25 meter under havoverfladen i Jammerbugten, kan du se her:

  • Selv tæt på kysten gemmer der sig stadig mange overraskelser på Jammerbugtens havbund. Foto: Klaus Thymann. (Foto: Klaus Thymann)
  • 'Undersøgelsen viser, at der er et utroligt rigt økosystem i Jammerbugten,' siger projektchef for Jammerbugt i Balance Kirsten Monrad Hansen. Foto: Klaus Thymann. (Foto: Klaus Thymann)
  • Den første metodiske undersøgelse af dele af havbunden viser, at der skiftevis er kalkbund, stenrev, blødkoraler og sandbund. Foto: Klaus Thymann.
  • Korallen, som er kendt som 'død mands finger', trives her tyve meter under havoverfladen. Foto: Klaus Thymann. (Foto: Klaus Thymann)
  • 'Vi vil gerne holde bomtrawlerne ude, fordi de ødelægger levestederne for fiskene,' siger projektchef for Jammerbugt i Balance Kirsten Monrad Hansen. Foto: Klaus Thymann. (Foto: Klaus Thymann)
  • En meget mild vinter betyder, at blå vandmænd trives særdeles godt i Jammerbugten lige nu. Foto: Klaus Thymann.
  • Korallerne lever på forskellige dybder under 15 meter og gror i vand med højt saltindhold, stærk strøm og sparsomt lys. Foto: Klaus Thymann.
  • Selv på 25 meters dybde er der masser af liv på havbunden. Foto: Klaus Thymann.
1 / 8
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk