Fra drejeskive til videoopkald: Alarmopkald skal filmes

Nye forsøg med videoopkald skal give alarmcentraler bedre mulighed for at hjælpe.

Fremover skal alarmcentralerne måske kunne se med på skadestederne, når der bliver ringet 112.

Når uheldet er ude og alt er kaos, kan det være svært at huske, hvad man skal gøre.

Derfor vil både Region Nordjylland og Region Hovedstaden gøre det muligt for alarmcentralen at kigge med, når der bliver ringet 112. I løbet af i år sætter de begge gang i et forsøgsprojekt, der skal løbe ni måneder frem.

- Det fungerer sådan, at vi sender en sms til personen, der ringer ind. Der bliver givet samtykke, når man klikker på et link, og så bliver der skabt forbindelse, forklarer Peter Larsen, der er præhospital direktør i Region Nordjylland.

På den måde håber man bedre at kunne hjælpe i akutte situationer.

- Hvis man er i den helt alvorlige situation, hvor der er et hjertestop, så har vi mulighed for at give folk vejledning i hjerte- lungeredning. Via video har man mulighed for at se, om de udfører det korrekt, fortæller Peter Larsen.

Udrykning forsinkes ikke

Hos regionerne er man meget opsatte på at komme i gang med projektet. Den største udfordring er det forberedende arbejde og at få skabt en sikker forbindelse mellem nødstedte og alarmcentral.

- Teknologien findes, og det er heller ikke nødvendigvis en særligt stor økonomisk udskrivning, fortæller Peter Larsen fra Region Nordjylland.

Inden muligheden testes med rigtige alarmopkald, vil der blive informeret om det i regionerne. Og folk skal ikke være bekymrede for, at udrykningen vil nå langsommere frem, fordi skadestedet også skal filmes.

- Man skal stadig bare ringe 112, og så vil vi sende ambulance og akutudrykning med det samme. Men i ventetiden, inden ambulancen når frem, vil man få et sms-link, som man kan aktivere, fortæller Frederik Folke. Han er forskningslektor i klinisk medicin ved Københavns Universitet og en del af forsøgsprojektet i Region Hovedstaden.

Og ifølge ham kan et videoopkald få stor betydning.

- Det giver mulighed for at korrigere nogle af de ting, som eventuelt ikke går helt så optimalt, som vi kunne ønske. Det kunne være placering af hænderne på brystkassen, trykdybden, ventilationer og så videre, siger han.

Tidligere brugt på 1813

Forsøgsprojektet skal efter planen starte senere på året.

I Region Hovedstaden har man tidligere testet brugen af video på akuttelefonen 1813.

Her har man tilbudt videokonsultationer, når bekymrede forældre ringer ind. Målet var at nedbringe antallet af børn i venteværelset på akutmodtagelsen.

Lektor Frederik Folke er spændt på, om videoopkaldene også kan bruges på 112.

- Vi er nødt til at finde ud af, om det rent faktisk gavner behandlingen og er til at implementere i dagligt brug, når man ringer 112, siger han.

Men erfaringer fra tidligere viser, at det kunne give rigtig god mening, at alarmcentralerne fik øjne på skadestederne.

- Det kan være utrolig svært for alarmcentralen at danne sig et overblik over, hvad der sker, og hvor mange hænder der er på skadestedet til at hjælpe, siger Frederik Folke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk