Fra i morgen ryger du af holdet, hvis du ikke har skaffet dig et 'fodboldpas'

Flere mangler at oprette et fodboldpas hos DBU, og det kan i sidste ende betyde aflyste kampe.

Esben Suurballe Christensen er blandt de forældre, der nu har aktiveret et fodboldpas for sit barn. (Foto: Mette Rask Bentzen © DR Nórdjylland)

Op mod 325.000 fodboldspillere ventes efter sommerferien at drible ud på de danske græsbaner, når den nye sæson fløjtes i gang i de danske senior- og ungdomsrækker.

Men endnu mangler knap halvdelen af alle spillere, omkring 44 procent, at få oprettet det obligatoriske fodboldpas, som DBU har indført før turneringsstart.

Fodboldpasset er elektronisk og skal blandt andet tackle den nye persondataforordning, der stiller øgede krav til, hvordan klubberne håndterer oplysninger om spillerne, og det er klubberne og spillerne selv, der er ansvarlige for at få det aktiveret.

Man kan reelt aktivere passet helt frem til første kamp, man skal spille, men her dagen inden DBU’s officielle deadline 1. august er der altså et stykke vej at gå, før man er i hus.

- Vi har lige lidt arbejde endnu, inden vi er helt i mål, fortæller Thomas Borup, der er ansvarlig for spillercertifikater i Hjallerup IF.

Han vurderer, at omkring 100 af de spillere, der skal på banen i efteråret, mangler at oprette et fodboldpas.

Hvis ikke de kommer ud af starthullerne, inden første kamp om godt ti dage, kan det i værste fald betyde aflyste kampe, siger Thomas Borup:

- Konsekvensen bliver meget konkret, at vi kan have problemer med at stille hold til første spillerunde. Vores ungdomshold er rimelig godt med, og det er specielt på vores seniorhold, hvor vi kan være udfordrede. Der er der rigeligt med udfordringer i forvejen med at finde spillere nok, og hvis de unge mennesker ikke helt er kommet ud af sommerdvalen endnu, så kan det være svært at stille holde til første spillerunde.

Selve oprettelsen skulle dog ikke volde problemer for hverken spillere, trænere eller ledere og dommere, som også skal have et fodboldpas.

- Da jeg først fik fundet mailen frem og åbnet brugsvejledningen, var det faktisk lige til, fortæller Esben Suurballe Christensen, der har oprettet et fodboldpas på vegne af sin søn Jakob, der spiller på Hjallerup IF’s U11-hold.

DBU: En hjælp til klubberne

I sjællandske Skælskør mangler omkring halvdelen af spillerne et pas, men det skal nok gå, spår formand for klubben Skælskør B&I, Steffen Mikkelsen, der blandt andet har forsøgt at nå sine spillere via de sociale medier.

- Mange af de unge læser ikke deres mail, og derfor er vi gået lidt den anden vej og har lagt det ud på Facebook, som de måske ser lidt mere. Efter vi er begyndt på det, kan vi se, at tilslutningen til fodboldpasset er blevet større, siger han.

DBU er på nuværende tidspunkt det eneste idrætsforbund, der har valgt at lave et obligatorisk sportspas for alle udøvere. Idéen er, at klubberne hver for sig sparer en del af arbejdet med persondataforordningen.

- Vi gør det for at hjælpe, fordi man med den nye persondataforordning skal have styr på sine data. Og i stedet for, at der er 1.600 fodboldklubber i Danmark, der selv skal i gang med at gøre det her, har vi sagt, at det vil vi gerne hjælpe dem med, så der er styr på dataene, siger formanden for DBU’s breddeudvalg, Bent Clausen.

Derudover får spillerne i app’en helt nye værktøjer til at holde øje med deres egne præstationer, oplyser han.

- Det giver en masse muligheder for at se statistikker over kampe og mål. Der er også mange andre muligheder it-mæssigt, som vi kan udvikle sammen med spillerne, trænerne og klubberne, siger Bent Clausen.

På DBU’s hjemmeside kan du læse mere om det nye fodboldpas.

Facebook
Twitter