Frederikshavn opkaldte vej efter korleder: Nu kan vejnavnet blive ændret efter seksuelle anklager mod dirigenten

Beboerne på vejen bliver taget med på råd, når det skal besluttes, om Tage Mortensens Vej skal ændre navn.

Det var tilbage i 2011, at Frederikshavn Kommune opkaldte vejen efter bysbarnet. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Skal Tage Mortensens Vej i Frederikshavn ændre navn?

Det er blevet spørgsmålet lige nu i den nordjyske kommune, efter flere kvinder i denne uge stod frem i Ekstra Bladet og beskrev tiden under den nu afdøde Tage Mortensen, der var leder af DR's pigekor i 35 år.

Vejen blev opkaldt efter bysbarnet efter hans død i 2001.

- Når man får opkaldt en vej efter sig, er det i respekt for de gerninger, bysbarnet har gjort, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S).

- Men når man så – selvom det er 20 år efter vedkommendes død – sætter fokus på, at der har været nogle ting, som langt fra har været i orden, så giver det anledning til, at vi stopper op og taler med beboerne på vejen, siger borgmesteren.

Ville krydse ja til en navneændring

Kenny Gottlieb Christiansen er præst og bor på vejen med sin familie.

I forbindelse med sit arbejde har han tit mødt mennesker, der har oplevelser med Tage Mortensen og har haft med pigekoret at gøre. Ofte har fortællingerne været positive.

- Det kommer lidt bag på mig med de her historier, som vælter frem. Det er jo ikke særligt godt, for det bringer et andet lys over det, når man bor her på Tage Mortensens Vej, siger Kenny Gottlieb Christiansen.

- Det er jo gerne sådan med vejnavne og statuer, at de bringer historie med sig. Og der klæber sig noget til navnet – i det her tilfælde Tage Mortensen. Spørgsmålet er, om det skal ryddes af vejen og kastes i søen.

Hvordan udfaldet af diskussionen på vejen bliver ved han ikke, men tror på, at det bliver ændret, hvis stemningen på vejen peger i den retning.

- Jeg tænker, at vi får lov at ændre navnet. Særligt efter de uhyrligheder, der har fundet sted.

Kenny Gottlieb Christiansen bor med sin familie på Tage Mortensens Vej. Han tror, at beboerne får lov at ændre navnet, hvis de ønsker det. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

Længere nede ad vejen er der også stemning for en ændring af vejnavnet.

- Herhjemme tror jeg, at vi ville krydse ja tak til en navneændring. Nu må vi se, hvad flertallet siger og rette os efter det, siger Helle Monica Krog Bach.

Før Ekstra Bladets afsløringer vidste hun ikke, hvem Tage Mortensen var.

- For os er det bare en vej. Tage Mortensens Vej var jo egentlig bare et navn, der kom op, efter vi købte grunden her.

Før Ekstra Bladets historier om Tage Mortensen, vidste Helle Monica Krog Bach ikke, hvem der havde lagt navn til den vej, hun bor på. (Foto: Frederik Gatzwiller © DR Nórdjylland)

På den ene side - på den anden side

Det er Frederikshavn Kommune, der er vejmyndighed og kan bestemme vejens navn, fortæller Birgit S. Hansen.

Men alligevel er beslutningen om at ændre navnet ikke bare lige til ifølge borgmesteren.

- På den ene side har vi jo at gøre med et vældigt musikalsk menneske, der har skabt fantastiske resultater som dirigent og jo også har fået en titel af æresdirigent i Danmarks Radio. Og vi har at gøre med en frederikshavner, vi gerne til hylde for de bedrifter.

- Nu viser det sig, at der kommer nogle fortællinger og oplevelser frem, som vi også skal tage alvorligt. Og det går ikke væk ved at hive skiltet ned. Det går heller ikke væk ved, at vi ikke taler om det, siger Birgit S. Hansen.

Hun understreger, at hun og kommunen tager kvindernes fortællinger og oplevelser meget alvorligt.

- Lige nu er vi i en proces, hvor vi skal tale med hinanden om, hvad der er op og ned, og om vi kan have en vej, der er opkaldt efter på den ene side et dygtigt menneske, et stort talent og en dygtig dirigent, og på den anden side et menneske, der har foretaget nogle ting, som på ingen måde er glorværdig.

Kan man samtidig godt sige, at man tror på kvinderne, og samtidig synes, at det er en svær diskussion?

- Det mener jeg godt, man kan. På den ene side har vi en frederikshavner, vi er stolte af, der har drevet det vidt som dygtigt musikalsk menneske og dygtig dirigent. På den anden side har det menneske - som jeg læser mig til – haft en brist i forhold til grænser og udøvelse af sit lederskab, som jeg på ingen måder synes er værd at ære. Noget, som jeg endda synes er under al kritik og forfærdeligt, og noget vi skal slå ned på og blive klogere af, siger Birgit S. Hansen.

'En diskussion vi skal have med hinanden'

Situationen i Frederikshavn peger ifølge borgmesteren ind i den større diskussion, som har foregået flere steder i udlandet og herhjemme.

Her er statuer og navngivning af blandt andet veje og pladser flere steder blevet diskuteret voldsomt.

Og nu har Frederikshavn fået sin egen sag, der skal diskuteres grundigt, fortæller Birgit S. Hansen.

- Jeg synes, det er en fair diskussion, og den står vi midt i. Det er en diskussion vi skal have med hinanden, og det er på ingen måder udtryk for, at vi ikke tager det alvorligt, at der er mennesker, der har været udsat for krænkelser.

Nu kommer naboerne med på råd, fortæller borgmesteren.

- Det er rimeligt lige at høre dem, der bor på vejen, hvad de tænker om det her. Der kan være rigtig mange meninger om det, og når man skal træffe sådan nogle beslutninger, er det godt lige at komme rundt.

I sidste ende bliver det dog Frederikshavn Kommune, som tager beslutningen om vejens navn.

- Nu forholder vi os til det, og om vi stadig har en Tage Mortensens Vej i Frederikshavn Kommune om et stykke tid, det kan jeg ikke sige endnu, siger Birgit S. Hansen.

Facebook
Twitter