Frie bønder: Mere gødning er skidt for grundvandet

'Foreningen Frie Bønder - Levende Land' er ikke begejstrede for, at landmænd, inklusiv dem selv, får lov at bruge mere gødning.

Mere nitrat i grundvandet kan koste vandforbrugerne dyrt i form af udgifter til indsatser for at overholde kravene til drikkevandet. (© DR)

Der er stærk uenighed mellem små og store landbrug om nye gødningsregler.

Mens organisation Landbrug og Fødevarer jubler, så er 'Foreningen Frie Bønder - Levende land' stærkt imod Regeringens forslag om at give landmændene lov at gøde mere.

Det vil gå ud over både landbrugets omdømme og vores drikkevand, siger formanden for de mindre fuldtids- og deltidslandmænd, nordjyske Hans Jørgen Nygaard.

- Det er jo sådan i dag, at vi er en af de få lander, der kan drikke vores vand urenset. Det skulle vi gerne bevare, og det tror jeg, vi har hele landets opbakning til.

Foreningen henviser til, at forskere fra Aarhus Universitet i høringsmaterialet peger på, at øgede gødningsmængder giver risiko for mere nitrat i grundvandet.

- Jeg er bange for, at en forøgelse af gødning på markerne vil give en forurening, der sætter 30 års arbejde med at nedbringe nitratforureningen over styr, siger formanden for de mindre fuldtids- og deltidslandmænd, Hans Jørgen Nygaard fra Dybvad.

Mere nitrat i grundvandet kan koste vandforbrugerne dyrt i form af udgifter til indsatser for at overholde kravene til drikkevandet.