Fristed uden fest giver færre ambulancer til Jomfru Ane Gade

Hos Safe House hjælper frivillige blandt andet, hvis man har fået mindre skader og skrammer.

Mikkel Ramm og Nicoline Fedder er med til at hjælpe unge, som i nattens løb får brug for en pause fra festlighederne i Jomfru Ane Gade. (Foto: © Nicole Torp Hjørringgaard)

Rettelse: Det er udspecifieret, at det er hos AMK-centralen, at der er en oplevelse af, at Safe House har en effekt ift. ambulancekørsler til området. Det kan ikke konkluderes, at oprettelsen af Safe House påvirker arbejdsbyrden på Aalborg Universitetshospital. DR beklager fejlen.

Festgaden Jomfru Ane Gade i Aalborg er fuld af diskoteker, værtshuse og pizzeriaer. Men det er også et sted, hvor der hverken serveres øl eller fastfood.

I Safe House kan man i stedet få opladet sin mobil, få hjælp til småskader eller vente på, at man bliver hentet efter en lidt for vild nat i byen.

Safe House har med andre ord fungeret som en slags fristed for festen, siden stedet blev åbnet for enden af Jomfru Ane Gade i maj 2022.

Men åbningen af stedet kan også mærkes et andet sted - hos AMK-vagtcentralen, der står for at sende ambulancer afsted i Region Nordjylland.

De har nemlig en oplevelse af, at Safe House har en effekt og har taget toppen af ambulanceopgaver i området omkring Jomfru Ane Gade.

Hos Safe House hjælper de frivillige blandt andet personer, der er kommet galt afsted.

- Vi tager folk ind og vurderer deres skader og finder ud af, hvad der skal ske. Vi kigger på, om de skal sendes videre til skadestuen, eller om vi kan behandle dem her, hvis det er mindre skader, siger Mikkel Ramm, der er daglig leder af Safe House.

Dørmænd har mindre kontakt med vagtcentral

Oprettelsen af Safe House hjælper også dørmændene i Jomfru Ane Gade, når fulde mennesker er kommet til skade eller har brug for hjælp.

Før i tiden kunne dørmændene i højere grad være nødt til at ringe efter en ambulance.

- Vi dørmænd havde ikke mulighed for at blive ved med at stå og hjælpe folk, fordi vi også skulle passe vores arbejde. Så der var ofte, at man ringede efter en ambulance, selvom det var semi-unødvendigt, fordi det var den eneste mulighed. Det slipper vi for nu, fordi vi har Safe House, siger Mark Bossen, der er dørmand og stifter af Safe House.

- Det er ofte unge, der har vredet om på foden, har skåret sig, eller drukket lidt for meget og ikke helt kan tage vare på sig selv længere, fortæller frivillig ved Safe House Nicoline Fedder, der til daglig læser til sygeplejerske. (Foto: © Nicole Torp Hjørringgaard, DR Nyheder)

Safe House er et tilbud, der er drevet af frivillige. Konceptet opstod efter en weekend i februar 2022.

Her omkom to unge mennesker på tragisk vis efter en tur ud i nattelivet i Aalborg.

21-årige Oliver Ibæk Lund druknede, da han faldt i Limfjorden på vej hjem fra sin bytur.

22-årige Mia Skadhauge Stevn ventede på at komme hjem med en bus, da hun blev samlet op af en bil. Hun blev senere fundet dræbt.

Det fik frivillige til at starte Safe House, og de vurderer, at Safe House nu bliver besøgt af 200 til 300 personer hver weekend.

- Det gør en rigtig stor forskel, fordi vi sikrer os, at folk kommer godt hjem. Rigtig mange af dem, der kommer forbi os, har bare lige brug for at komme ind og få en pause, siger daglig leder Mikkel Ramm og fortsætter:

- Vi sender ikke nogen ud af døren, der ikke kan tage vare på sig selv, uden at vi har en plan for, hvordan de kommer hjem.

Kommunen anerkender indsatsen

Mens Safe House i starten udelukkende kørte på frivillige kræfter og private investeringer, har kommunen nu valgt at anerkende indsatsen ved også at give et bidrag til driften.

- Hvis det her skal være bæredygtigt på den lange bane, så har de brug for, at kommunen går ind og engagerer sig mere end hidtil. Derfor foregår der en dialog nu i forhold til, hvordan de skal hjælpes bedst muligt, fortæller rådmand Nuuradiin Hussein (S).

Og det er godt nyt, både for ambulancerne, der kan bruge tiden på at hjælpe andre, og for de unge, der nu kan få hjælp direkte i gaden, mener Mark Bossen.

- Det kommer til at betyde, at vi har mere sikkerhed i den fremtidige drift, og at vi kan betale den husleje, der er til den første hver måned.

Derudover kan Safe House bruge pengene på indkøb af ting, der skal bruges, når en ung for eksempel kommer ind med et glasskår i foden eller har brug for at kaste op.

Safehouse har åbent hver fredag og lørdag mellem klokken 23 om aftenen og klokken 7 om morgenen, og der er altid mindst fem frivillige på arbejde.