Frivillige mod madspild har mange munde at mætte: Vi har brug for hjælp og penge

Organisationer, der indsamler og fordeler overskudsvarer, savner opbakning fra politikere og fødevareleverandører.

Tina Viberg kigger efter råvarer hos Nordjysk Fødevareoverskud i Aalborg. (Foto: Simon Brix Frederiksen © DR Nórdjylland)

- Der er stakkevis af brød, der er blomster, frugt og grøntsager og kartofler en masse.

Ordene kommer fra Bente Schjødt, der er leder og initiativtager til Nordjysk Fødevareoverskud.

Hun viser nu rundt i organisationens lagerhal i Aalborg Øst, hvor der hver dag bliver leveret papkasser fyldt med madvarer, der af den ene eller anden grund er kommet i overskud andre steder – og nu kan deles ud til trængende.

I gennemsnit udleveres der her 17 ton overskudsmad om måneden, og faktisk kunne der deles endnu mere ud, hvis der var flere ressourcer til rådighed, fortæller hun.

Flexjobber fra Storvorde Tina Viberg tilhører en af de familier, der jævnligt tager imod fødevarer på stedet.

- Det betyder, at jeg faktisk kan servere mad til mine børn resten af måneden, siger hun.

- Jeg er flexjobber og har ikke en skidestor løn. Og når vi holder efterårsferie i næste uge, kan vi tage en bustur et sted hen, fordi jeg kan spare (på maden, red.)

I gennemsnit kommer der 25 familier om dagen, men når det er begrænset, hvor mange man kan hjælpe i det lange løb, så skyldes det, at stadig flere henvender sig, og at stedet stort set kun hviler på frivillige hænder.

Det gør det mere skrøbeligt, mener Bente Schjødt.

- Vi kan ikke blive ved med at klare det med frivillig arbejdskraft. Og som det ser ud lige nu, kan vi godt bruge meget mere mad.

Behovet er stort

Af samme årsager har Nordjysk Fødevareoverskud nu henvendt sig til Aalborg Kommune for at få øget bevillingen, så man får råd til at lønne to medarbejdere, der kan hjælpe med den daglige drift og kontakt til større virksomheder.

- Vi er i hvert fald nødt til at gøre noget for, at det her kan fortsætte, siger Bente Schjødt.

Hun understreger, at foreningen er taknemmelig for de 200.000 kroner, man i dag modtager fra Aalborg Kommune.

Men det kræver mere, hvis behovet for gratis fødevarer skal dækkes.

Hos Aalborg Kommune roser rådmand for kultur og sundhed Mads Duedahl (V) foreningen for deres arbejde og kalder det et ’godt og sympatisk projekt’.

Men umiddelbart er han ikke klar til at afsætte flere penge af til Nordjysk Fødevareoverskud, som er en del af kommunens frivilligpulje.

- Hvis vi skulle imødekomme ønsket om to fastansatte medarbejdere, så skulle vi bruge 40 procent af hele puljen på det her ene projekt, og det ville være noget, der gik fra sorggrupper, voksenvenner og mange andre gode initiativer, siger han.

Fødevareleverandører bør støtte

I stedet mener han, at de lokale madspilds- og fødevareoverskudsorganisationer bør gå sammen om og kæmpe for, at initiativerne bliver en del af regeringens satspulje, som hvert år fastsættes i forbindelse med finanslovsforhandlingerne på Christiansborg.

Det er ikke nogen dum ide, siger stifter og bestyrelsesformand for foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Hun mener samtidig, at virksomheder og forretninger i branchen bør sætte penge af til en fond, der kan hjælpe med at finansiere uddelingen af fødevarer.

- Virksomheder skal bruge penge på at komme af med det ’affald’, de har i overskud, så i virkeligheden sparer de penge ved for eksempel at give deres mad til Nordjysk Fødevareoverskud. Hvorfor opretter man ikke en fond i Danmark, som delvist er støttet af de store fødevarevirksomheder og måske også af Folketinget?, siger hun.

Ifølge Stop Spild Af Mad står detailhandlen for et årligt madspild på 163.000 ton.

Og det er mere, end hvad de frivillige i organisationerne kan håndtere alene.

- Kampen mod madspild i Danmark hviler på frivillige skuldre og velmenende danskere, men det kan ikke blive ved. Det er på tide, at vi får en stor fond, hvor vi kan søge om penge, siger Selina Juul.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Orla Hav vil gerne erkende, at der skal gøres noget politisk for kampen mod madspild. Men penge vil han ikke love.

- Det står på vores to do-liste at gøre noget ved det her. Men om det er penge eller en anden organisering, det ved jeg ikke. Men det kan ikke blive ved at hænge på frivillige hænder, siger Orla Hav.

Facebook
Twitter