Frivillige rådgivere forhindrer virksomheder i at gå konkurs

Flere end 100 ledere og virksomhedsejere stiller sig til rådighed for at hjælpe virksomheder, der ellers risikerer at lukke på grund af økonomiske problemer.

Mogens Klausen genfandt lysten til sin fiskerestaurant, da han fik kontakt til en rådgiver, der kunne hjælpe og blandt andet gå med ham i banken. (Foto: Christian Klitholm Jessen © DR Nordjylland)

Gratis og uvildig rådgivning fra hjælpeprogrammet, Early Warning, forhindrer hvert år adskillige mindre virksomheder i at bukke under med økonomiske problemer.

Siden 2007 har flere end 4000 iværksættere og virksomheder fået hjælp fra projektet, der er støttet at Erhvervsstyrelsen.

- De er der for dig og har du brug for at ringe til dem klokken otte om aftenen, så kan du gøre det, siger Mogens Klausen.

Var ved at opgive sin forretning

I Blokhus ved den nordjyske vestkyst svømmede han for to år siden ind i så store økonomiske problemer med sit røgeri og sin fiskerestaurant, at han mistede lysten til at fortsætte.

For det er op ad bakke, når indtjeningen svinger så meget som den gør i den lille turistby.

- Det er jo som nat og dag, hvor vi tjener mange penge om sommeren og slet ingenting om vinteren, siger Mogens Klausen.

Ledere hjælper andre ledere

Men gejsten kom igen, da fiskerestauratøren fik hjælp fra en rådgiver fra firmaet Early Warning.

- En af opgaverne var at få styr på hans likviditet, så sandsynligheden for at virksomheden kunne overleve, blev større, siger Torben Jespersen, der er projektleder fra Væksthus Nordjylland.

Det er ofte ledere eller virksomhedsejere med erfaring fra egen virksomhed, som stiller sig til rådighed for virksomheder i krise. Og hjælpen er meget brugbar, siger fiskeresturatør Mogens Klausen. 

- Så kan jeg ringe til John og spørge, hvad han mener, jeg skal gøre, eller om han vil gå med mig i banken, siger han.

- Det kan være simple spørgsmål om noget og ingenting. Men det kan også være, at jeg bare har brug for at snakke med ham, siger virksomhedsejeren.

Hver anden virksomhed kan hjælpes

Early Warning, der direkte oversat betyder tidlig advarsel, kan hjælpe omkring hver anden iværksætter med at holde forretningen kørende og hjælper hvert år 60-70 virksomheder bare i Nordjylland.

Mange af de iværksættere ville ellers have været nødt til at lukke eller i værste fald være gået konkurs.

- Virksomheden får en person ud, som sidder lidt oppe i helikopteren og får taget nogle strategiske og overordnede beslutninger om, hvad der skal til for at køre virksomheden i den rigtige retning, siger Torben Jespersen.

Landsdækkende rådgivning

Projektet er støttet af Erhvervsstyrelsen og dækker hele Danmark med flere end 100 frivillige rådgivere.

Dem der ikke får en rådgiver, bliver typisk tildelt en insolvensadvokat, der kan hjælpe med at afvikle virksomheden på en ordentlig måde.

Facebook
Twitter