Gallerist og ven til Per Kirkeby: Respektløst at hænge julepynt på et kunstværk

Mangeårig samarbejdspartner Bo Bjerggaard er forbløffet over, at Per Kirkebys kunst bruges til julepynt.

Man kan ikke bare smække en stige op og begynde at bore huller til julekæder på et kunstværk, mener Bo Bjerregaard. (Foto: Adrian Busk © DR Nórdjylland)

- Respektløst. Jeg kan ikke sige andet.

Det siger gallerist Bo Bjerregaard, der i 20 år har arbejdet sammen med den verdenskendte danske kunstner Per Kirkeby.

Han bryder sig ikke om, at Handelsstandsforeningen i Aars i forbindelse med juleudsmykningen i byen har lavet små huller i Per Kirkebys værk ’Muren’ for efterfølgende at hænge lyskæder op på værket.

- Kunst skal man have respekt for, siger han.

- Man kan ikke bare begynde at pynte på det. Det næste er jo, at man vil farvesætte det, for så tænker man, at murene vil se bedre ud, hvis de får forskellige farver. Hvor går grænsen?

Per Kirkeby, der døde tidligere i år, fik gennem årene en helt særlig tilknytning til Aars, hvor han i slutningen af 70’erne blev bedt om at udsmykke aulaen på byens gymnasium med et stort maleri.

Er gjort til æresborger i byen

Siden er det blevet til adskillige værker og skulpturer i byen, deriblandt ’Muren’, som de lokale også kalder ’Grædemuren’ med henvisning til Grædemuren i Jerusalem.

Per Kirkeby er endda gjort til æresborger i byen, og derfor er det ærgerligt, at man nu bruger et af hans værker som genstand for julepynt, mener Bo Bjerregaard.

- Per har jo været meget, meget glad for al den kunst, han har fået lov til at skabe til Aars, og når man endda har gjort ham til æresborger, så jeg synes, det er meget, meget mærkeligt, at man ikke har respekt for værket, som det er, og som det er tænkt. Det er trist, siger han.

Bo Bjerregaard har svært ved at forestille sig, at noget lignende ville finde sted, hvis værket var udstillet på et kunstmuseum.

- Hvis et tilsvarende værk stod på et museum, ville nogen så forvente, at folk ville begynde at gå hen og dekorere det? Man går heller ikke hen og rører ved maleri, der hænger på væggen. Det gør man jo ikke, fordi man forstår, at det er et kunstværk, og man har respekt for det, siger han.

Borgmester ser sagen an

Fra Handelsstandsforeningens side har ønsket været at gøre hele byen til en juleby, og man mener, at julelyset vil klæde ’Muren’.

Derudover ønsker man ikke, at byens kunst skal være præget af for mange begrænsninger.

Midt i det hele står borgmester Per Bach Laursen (V), der ikke har taget endelig stilling til sagen.

- Jeg har meget stor respekt og er en stor ynder af Kirkebys kunst, og jeg synes også, at det bliver brugt på en god måde i Aars. Det, der mangler lidt i den her sag, er måske en forventningsafstemning i byen om, hvordan man anvender de her kunstværker, for de kan bruges på mange forskellige måder, siger han.

Per Bach Laursen anerkender dog, at det er specielt at begynde at pynte på værket.

- Det er jo en smule kontroversielt, og jeg kender også godt holdningen i begge lejre, siger han.

Et spørgsmål om moral

Han vil nu sætte spørgsmålet på dagsorden til et politisk møde i eftermiddag og desuden få sine embedsmænd til at gå kommunens papirer efter.

I første omgang har Handelsstandsforeningen nemlig fået lov til at hænge julepynt op af kommunes forvaltning, der ikke har fundet dokumenter, der forbød det.

- Nu går vi ind og kigger ekstra godt i annalerne, siger Per Bach Laursen, der også lover en grundig snak med alle parter i byen på den anden side af jul.

Gallerist Bo Bjerregaard ønsker ikke sagen skal ende i et juridisk slagsmål.

Han foretrækker, at man bare tænker sig om.

- Man skal tilbage til et almindeligt moralkodeks. Man skal under ingen omstændigheder begynde at bore ting ind i et eksisterende værk. Jeg har aldrig hørt noget lignende.