Gamle kål skal åbne døre til arbejdsmarkedet

Socialt udsatte og diabetespatienter kan få gavn af nyt projekt i Frederikshavn.

grønkål
Sorter af grønkål og andre grøntsager med et højt indhold af bitterstoffer er sunde og specielt gode for sukkersygepatienter, viser studier. (Foto: Bo Jonsson © Colourbox)

Gamle nordiske sorter af grønkål, hvidkål og spidskål skal både skabe job til folk, der ikke kan klare sig på det almindelige arbejdsmarked, og gavne diabetespatienter.

Det er ambitionen nær Frederikshavn, hvor man til foråret vil stå klar med en socialøkonomisk virksomhed, der på sigt skal give 12 til 15 fuldtidsstillinger.

Det fortæller Steen Jensen, formand for Hovedgården Knivholt, der ved lanceringen vil få navnet Knifholt.

- Det egentlige formål er at skaffe nogle af de mange borgere på kanten af arbejdsmarkedet tættere på job og eventuelt få nogle af dem i ordinær beskæftigelse, siger han.

Men det er altså ikke det eneste. I løbet af det seneste år har man i et forsøgsprojekt eksperimenteret med dyrkning af gamle sorter af kål, rødbeder og gulerødder, der har et ekstraordinært højt indhold af bitterstoffer.

Bitterstofferne er især gode for personer med type 2-diabetes, fordi de giver en bedre insulinfølsomhed.

- Det har vist sig, at de gamle nordiske grøntsager har en helbredende virkning på hjerte og diabetespatienter, så vi mener, der er et marked for vores virksomhed her, siger Steen Jensen.

Udover produktion af de særlige nordiske sorter skal virksomheden også producere almindelige økologiske grøntsager, oplyser Steen Jensen.

Facebook
Twitter