Gamle møller går i sørgestilling for prins Henrik

- Vi gør det for at ære vores protektor og sende et signal om, at vi sørger, lyder det fra Dansk Møllerforening.

Havnø Mølle med vingerne i sørgestilling, så de danner et kors. Søren H. Hansen fra Dansk Møllerforening sammenligner det med, at man sætter flaget på halv, indtil bisættelsen har fundet sted. (Foto: Katrine Seier © DR Nórdjylland)

Over det ganske land vil man tirsdag kunne se, at danske møller markerer H.K.H. prins Henriks bisættelse ved at sætte vingerne i en særlig sørgestilling.

Prinsen var protektor for de gamle vand- og vindmøller fra 1988 og frem til sin død. Derfor har Dansk Møllerforening opfordret sine medlemmer til at lade vingerne stå i kors.

- Han har jo haft en stor betydning for møllerne, fordi han har bakket vores arbejde op, og det har blandt andet derfor været lettere at søge fonde, siger Søren H. Hansen fra Dansk Møllerforening.

Ifølge ham er sørgestillingen en tradition, man har brugt gennem århundreder, når en person, der var tilknyttet møllen eller en højtstående person i lokalområdet gik bort.

- Møllerne ligger højt i landskabet, så det har været en måde at sende et signal til omverdenen om, at man er i en sørgesituation, siger Søren H. Hansen.

Historiske møller

Ifølge ham er mange af møllerne op mod 200 år gamle og nogle af dem desværre så forfaldne, at de ikke vil kunne drejes.

Det ventes derfor, at op mod 50 af de historiske møller under Dansk Møllerforening er så funktionsdygtige, at bremsen kan løsnes, så vingerne kan drejes fra hvilestillingen til at danne et kors. Efter bisættelsen vil de blive drejet tilbage til X-stillingen.

Det er den måde, man i ældre tid har signaleret sorg, siger Lise Andersen, der er oldermand i Havnø Møllelaug. (Foto: Katrine Seier © DR Nórdjylland)

En af de møller, hvor vingerne fra den tidlige morgenstund er sat i kors, er den gamle stråtækte Havnø Mølle, der ligger på en bakketop ved Hadsund med udsigt over Mariager Fjord.

- Det er en gestus i taknemmelighed, siger Lise Andersen, der er oldermand i Havnø Møllelaug.

Hun bekræfter også, at prinsen har været en god protektor.

- Han interesserede sig for bevaringen af møllerne, ligesom han var interesseret i at bevare bygninger i det hele taget, så det arbejde vil vi gerne vise vores respekt og taknemmelighed for, siger oldermanden.

Lumby Mølle ved Odense blev også sat i sørgestilling tirsdag morgen. (Foto: Søren Hørslev Hansen © Dansk Møllerforening)

Hos Dansk Møllerforening fortæller Søren H. Hansen, at H.K.H. prins Henrik har skrevet forordet til en del mølle-bøger.

- Vi har også fået meldinger fra hoffet om, at han læste vores medlemsblad med fornøjelse, så det ser vi jo som en belønning af vores arbejde, siger han.

Der kan være en smule regionale forskelle på hvordan, møllevingerne bliver sat i sørgestilling.