Gammelt lovkrav forhindrer store byer i at skifte kul ud med grønne varmepumper

I Aalborg vil man gerne af med kullet, men det er svært med de nuværende regler.

En væsentlig del af varmeproduktionen fra Nordjyllandsværket kommer i dag fra kul. (Foto: vattenfall.se)

Senest i 2028 skal det store kraftvarmeværk Nordjyllandsværket ved Aalborg være fri for at fyre med kul.

I stedet har værket, der ejes af Aalborg Kommune, planer om at installere store eldrevne varmepumper, der for eksempel kan udnytte temperaturen i det omkringliggende havvand til at skabe varme.

Problemet er dog, at kraftvarmeværket ifølge lovgivningen også fremover skal være i stand til at producere både varme og strøm, mens varmepumperne kun kan bruges til at producere varme.

Som det er i dag, er de store byer i lovgivningen nemlig begrænset af et gammelt kraftvarmekrav, der binder dem på at producere begge dele.

Skal man væk fra kul på Nordjyllandsværket vil det derfor kræve, at man går over til enten biomasse eller gas for at imødekomme det krav.

Det er ufleksibelt, når der nu på fjernvarmeområdet ligger en god løsning med varmepumper, mener direktør for Nordjyllandsværket, Jesper Høstgaard-Jensen.

- Varmepumper er baserede på strøm, og den energiform du tilføjer kommer langt henad vejen fra vindmøller og vil i endnu større grad gøre det i fremtiden. Så det vil være CO2-neutralt at lave fjernvarme fra varmepumper i fremtiden, siger han.

Også i Esbjerg og Odense er man begrænset af kraftvarmekravet i forhold til omlægninger af energiproduktionen, og tidligere har klimaminister Lars Christian Lilholt (V) talt for et opgør med kravet.

I første omgang vil Jesper Høstgaard-Jensen håbe på en dispensation fra lovgivningen.

Selvom ti år kan lyde af meget, så er det nu man skal i gang med at finde alternativer og lægge planer for en grøn varmeforsyning.

- Fremadrettet tror jeg, at vi for at kunne binde tingene bedre sammen får brug for mere fleksibilitet, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Aalborg Forsyning, som driver Nordjyllandsværket på vegne af Aalborg Kommune, leverer varme til 170.000 husstande. Omkring halvdelen af dem er i dag varmet op med kul.