Glad direktør: Unfair lov fra 1800-tallet skrottes

Direktør for nordjyske Coolshop er lettet over at en gammel postlov nu udfases.

Når en gammel postlov udfases kan det ifølge branchen betyde vækst i den danske nethandel. (Foto: Camilla rønde © Scanpix/Arkivfoto)

Prisen for fragt? Kun et par kroner.

Det lyder som et rigtig godt tilbud. Og det har det også været i mange år, hvis man købte sine varer i Kina, men det kan snart være slut.

Et gammelt postsystem, som stadig gælder i dag, gør, at kineserne får en stor rabat, når de sender pakker og breve til Europa.

Ifølge indehaver af Coolshop fra Nordjylland, Jacob Risgård, har det givet kineserne en stor fordel mod de danske netbutikker, når fragten er nærmest ikke-eksisterende.

- Det har frustreret ufatteligt gennem rigtig mange år, siger han.

Rabatterne blev ifølge Berlingske indført helt tilbage i 1800-tallet for at tage hensyn til, at Kina dengang var et udviklingsland.

Henrik Hyldtoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, mener også, at systemet er gammeldags og unfair konkurrence.

- Konsekvensen har været, at danske forbrugere har kunnet købe varer i Kina, og så er fragten indirekte blevet betalt af de danske skatteborgere og virksomheder, siger han.

Derfor har forening for Dansk Internethandel presset på for at få gjort noget ved Kinas særstatus, og i løbet af en treårig periode skal den økonomiske støtte til kinesiske producenter udfases.

Hvad det præcist kommer til at betyde for prisen på fragt, og hvor mange kroner eller ører, man fremover kommer til at betale for at få tilsendt kinesiske varer, vides endnu ikke.

Men initiativet glæder Jacob Risgård fra Coolshop.

- Der er absolut ingen tvivl om, at vi kommer til at mærke det på vores omsætning, siger han.

Hos Dansk Erhverv er de sikre på, at det kommer til at betyde vækst hos danske virksomheder.

- Vi har en helt klar forventning om, at det vil øge de europæiske virksomheders konkurrenceevne, siger Henrik Hyldtoft.

Artiklen er opdateret 25/9 2017 - 14.45, så det klart fremgår, at det er usikkert, hvordan udfasningen af støtte vil påvirke priserne på fragt.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.