Glæde men også uro oven på frifindelse i banksag

Landsrettens frifindelse i den nordjyske sag om kursmanipulation bliver modtaget med glæde men også frygt for, om sagen skal afgøres i Højesteret.

Der var 'high-fives' og 'yes-udbrud', da Vestre Landsret i formiddags frifandt to tidligere bankdirektører og tre fondsmedarbejdere for kursmanipulation.

Byretten havde dømt de to direktører i henholdsvis Sparekassen Himmerland og Ebh Bank til fem måneders fængsel hver samt tre måneders fængsel hver til tre fondsmedarbejdere i de to pengeinstituttter.

 

Men Landsretten fandt det ikke bevist, at der var tale om kursmanipulation, da de to pengeinstitutter aftalte at købe hinandens aktier tilbage i 2008.

Dommen glædede advokat Arvid Andersen, forsvarer for tidligere Ebh-direktør Finn Strier Poulsen.

- Det har hele tiden været mit synspunkt, at der var tale om reelle handeler og ikke proforma-handeler med det formål at holde kurserne kunstigt oppe. Der var tale om handler mellem uafhængige parter og med en reel kurs-risiko. Så det er rart at høre, at det også er det, Landsretten lægger vægt på.

Advokat Jakob Arrevad, forsvarer for to fondsmedarbejdere i det daværende Sparekassen Himmerland, var glad for dommen, men ked af sagen på sine klienters vegne. De mistede nemlig deres job undervejs.

- Selvfølgelig er der glæde. Men også smerte, for sagen har kostet mine klienter dyrt.

Jakob Arrevad hæfter sig i dommen også ved, at Landsretten er enig med forsvarerne. Der var tale om reelle handler pengeinstitutterne imellem.

- Man havde ikke aftalt noget om, hvad kursen skulle være over perioden. På en optagelse kan man ganske vist høre omtale af, hvad kursen skulle være den dag. Men ikke at kursen skulle være sådan i al evighed.

Anklagemyndigheden kan nu forsøge at få Højesteret til at se på sagen.

Om det sker er det alt for tidligt at vurdere, siger senior-anklager Malene Rysgaard.

- Landsretten synes at have taget stilling til beviserne i sagen. Som udgangspunkt er Landsrettens dom derfor endelig. En anke til Højesteret kræver også en særlig tilladelse, og der skal helt særlige grunde til.

Advokat Arvid Andersen mener, det er for tidligt at fejre Landsrettens frifindelse.  Set fra hans stol er der en reel risiko for, at Højesteret tager sagen op.

- Med hensyn til sagens karakter, så er sagen jo den første af sin art. Og hvis den har nogle principielle aspekter, så kan man som sagt søge om at anke den til Højesteret. Det er ikke sikkert, at det sidste ord er sagt i denne sag.

Facebook
Twitter