Glem alt om at blive kølet ned i sommervarmen: Tomme hylder flere steder

Butikkerne er pressede af efterspørgslen på ventilatorer og badebassiner.

Mange butikker melder om massiv efterspørgsel på badebassiner og ventilatorer, som kan køle os ned i varmen. Allerede nu må kunder gå forgæves flere steder. (Foto: Mads Svaneborg, DR)

Søvnløse nætter med svedige lagner og bagende sol over knastørre villahaver. Det er virkeligheden for mange danskere under dette års ekstremt varme sommer. Men vil du køles ned om natten eller have mulighed for at kaste dig i et bassin med svalende vand, så skal du til at skynde dig.

Flere byggemarkeder og varehuse melder nemlig om massiv efterspørgsel på kølende udstyr som for eksempel badebassiner og ventilatorer. Og allerede nu må kunder gå forgæves flere steder.

Varehuschef i Silvan i Aalborg Christian Torp betegner allerede nu dette års salg i den nordjyske butik som værende historisk, når det kommer til netop denne type varer.

– Vi har aldrig oplevet noget lignende. Vi har nevet os i armen og tænkt: Kan det virkelig passe? Vi har aldrig solgt så mange af de store pools før. Og det samme gælder ventilatorer, parasoller og parasolfødder, fortæller han til DR Nordjylland.

Det store salg har dog også betydet, at lageret i butikken i Aalborg er ved at være tømt for en række varer. Det samme gælder i flere af de byggemarkeder, som DR Nordjylland har været i kontakt med. Derfor skal man ikke vente for længe, hvis man vil ud at investere i sommerudstyr.

Salget er eksploderet

Også elektronik- og detailhandlen er imponerede over den store efterspørgsel ude i butikkerne. Allerede tilbage i maj kunne Elgiganten tydeligt mærke danskernes behov for at holde sig kølige i sommervarmen.

– Vi har aldrig set så stort et maj-salg af ventilatorer og aircondition-produkter før. Det har været helt vildt. Facit for måneden (Maj, red.) viser en stigning i ventilator- og aircondition-salget på over 300 procent sammenlignet med samme måned sidste år, siger salgschef for småelektriske varer i Elgiganten Jesper Marquardsen i en pressemeddelelse.

I elektronikkæden Power forsøger man at følge med invasionen af sommerkunder så godt, de kan. Men med ikke mindre end en syvdobling af salget inden for klimaprodukter i forhold til sidste år er det svært.

– Vi havde egentlig taget en chance og bestilt ekstraordinært mange varer hjem fra leverandøren. Men vi har alligevel været nødt til at skaffe ekstra varepartier hjem, og det har vi indtil nu haft held med. Men hvis det gode vejr og de høje salgstal fortsætter, så kan det godt blive svært at blive ved med at forsyne kunderne, fortæller salgschef i Power Simon Frølich.

Både Coop og Salling Group, som står bag kæder som SuperBrugsen, Kvickly, Føtex og Bilka, bekræfter også overfor DR Nordjylland, at sommersalget er eksploderet, når det gælder badebassiner og ventilatorer. Begge koncerner melder dog endnu ikke om totalt udsolgt.

Kunderne er begyndt at hamstre

I Silvan i Aalborg har de ansatte travlt med at pakke paller med pools og ventilatorer ud, hver gang der kommer nye forsyninger hjem. Men ofte kan de allerede samme aften pakke pallen væk igen – nu støvsuget for varer.

Kunderne er nemlig efterhånden blevet bevidste om, at der er ved at være mangel på det dyrebare værn mod sommerheden. Så der bliver hamstret i stor stil til familie og venner. Varehuschef i Silvan Aalborg Christian Torp har oplevet kunder, som køber både to, tre og fire ventilatorer ad gangen.

– Det har vi selvfølgelig intet imod. Folk må købe så mange de vil. Men det siger jo noget om, hvor svært det er at skaffe den slags varer lige nu, siger han.

Selvom både Christian Torp og andre varehuschefer gerne fortsat vil forsyne de overophedede danskere med svalende udstyr, så kan det meget snart blive en stor udfordring. Hele Europa er nemlig støvsuget for eksempelvis ventilatorer. Leverandørerne kan simpelthen ikke skaffe flere lige nu, fortæller Christian Torp.

Han får selv 70 styk badebassiner hjem til butikken i Aalborg i morgen. Men han forventer, at de er væk allerede inden weekenden, hvor DMI endnu engang melder sommer og sol over Danmark.

Facebook
Twitter