Politi slog til med vinkelsliber, da Greenpeace-aktivister forhindrede omlastning af 100.000 tons russisk olie

Greenpeace vil sende en besked til de lande, som køber russisk olie, fordi det er med til at finansiere krigen i Ukraine, lyder det fra organisationen.

Greenpeace aktivister fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Rusland blokerer omlastningen af russisk olie i farvandet ud fra Frederikshavn. (Foto: © Kristian Buus, © Kristian Buus / Greenpeace)

Siden i går har aktivister fra Greenpeace haft held til at forhindre omlastningen af 100.000 tons russisk olie mellem to skibe i farvandet ud for Frederikshavn. Aktivisterne sejlede ud i kajakker og gummibåde med regnbuefarvede flag med fredstegn på.

Fire af aktivisterne har tilbragt natten i en redningsflåde bundet fast til en fender ved supertankeren Pertamina Prime. Skibet fra Singapore skal efter planen have overført olien fra tankskibet Seaoath, der har hentet den i den russiske oliehavn Ust-Luga.

Nordjyllands Politi talte allerede i går med aktivisterne. Her blev fire af dem sigtet for hærværk, fordi de har malet slagordene ”OIL FUELS WAR” på supertankeren. Men i formiddags sejlede politiet ud i et flådefaretøj med en vinkelsliber for at frigøre aktivisterne fra supertankeren.

Sune Scheller sad i en gummibåd mellem de to store skibe og var med til at forhindre omlastningen af russisk olie. (Foto: © Frederik Gatzwiller, DR Nórdjylland)

Én af dem, som har tilbragt natten siddende i en gummibåd lænket fast til supertankeren, er Sune Scheller. Han kom ind til fastlandet i formiddags efter et vagtskifte blandt aktivisterne. Ifølge ham er det aktivisternes ret at protestere, selvom der er landet en sigtelse for hærværk.

Kan man godt sige, at det er en fredelig aktion, når man tager ud og laver hærværk på skibene?

- Nogle ville kalde det hærværk, nogle ville kalde det nødværge. Jeg synes, det er fint, at vi sender en besked til dem, der skal modtage det her olie, siger Sune Scheller.

Demonstranter blev bedt om at holde afstand

Selvom Nordjyllands Politi sejlede ud til demonstranterne, blev de ikke hentet ind på land. Af sikkerhedsmæssige årsager påbød politiet aktivisterne at stoppe med at lænke sig selv til supertankerne og holde mere afstand.

Billederne i denne artikel er taget af Greenpeaces egne fotografer. Her ses demonstranter i aktion.

Greenpeace vil stoppe omlastningen af russisk olie, fordi opkøbet af russisk olie er med til at finansiere krigen i Ukraine, fortæller Greenpeace. (Foto: © Kristian Buus, © Kristian Buus / Greenpeace)

Og demonstranterne har frivilligt rettet sig efter politiets anmodning, fortæller vicepolitiinspektør Lasse Kragh. Han uddyber, at aktivisterne har lov til at opholde sig ude ved skibene.

- Man har i Danmark en grundlovssikret ret til at demonstrere og tilkendegive sin mening. Politiet kan udstede nogle vilkår for afholdelsen af en demonstration. Det kan eksempelvis handle om hensyntagen til sikkerhedsmæssige aspekter, siger Lasse Kragh.

Efter dialogen med Nordjyllands Politi sejlede aktivisterne dog ind. Birgitte Lesanner er en af cheferne i Greenpeace, som har været med til at koordinere aktionen. Og hun er glad for, hvor langt aktivisterne er nået.

- Jeg er super stolt over de aktivister, der har haft den aktion kørende i næsten et døgn. Det er virkelig en flot aktion, og det er endelig lykkes os at blokere den russiske olie, siger hun.