Grønland er forbillede i behandling af følger efter misbrug

Landsforeningen for voksne med senfølger ønsker behandling som i Grønland.

I Grønland sørger man for behandling til de ofre, der ikke bor tæt på store byer ved at sende et psykologhold ud til dem. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Hvis bare vi kunne gøre som i Grønland.

Sådan lyder det fra den nordjyske afdeling af landsforeningen for voksne med senfølger, SPOR.

I Grønland sørger man for behandling til de ofre, der ikke bor tæt på store byer ved at sende et psykologhold ud til dem.

- Når mennesker har været udsat for seksuelle overgreb og misbrug skal hjælpen stå klar, den skal være let at finde - og der skal ikke være lang vej, siger lokalformand for SPOR i Nordjylland, Kim Chemnitz.

Men sådan er det ikke i Nordjylland. Det nærmeste offentlige behandlingscenter er i Aarhus.

Vil gerne kopiere Grønland

SPOR kigger derfor drømmende mod Grønland, hvor et rejsehold med psykologer kommer ud til alle byer, fortæller Kim Chemnitz.

- Jeg synes, det er super godt. Det må vi gerne kopiere i Danmark, så alle kan få den samme behandling, lige meget hvor de bor, siger han.

Det offentlige behandlingscenter, der ligger tættest på Nordjylland, er Aarhus.

Men hvis man lider af angst og posttraumatisk stress, som senfølgeofre tit gør, er vejen til det offentlige behandlingscenter fra eksempelvis Skagen til Aarhus næsten umulig at gennemføre, siger flere psykologer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.