Grønlandstrafikken flytter fra Aalborg til Aarhus efter 45 år

Rederi flytter grønlandstrafikken mod syd. Det kan berøre op mod 1.800 arbejdspladser i Aalborg.

Grønlandshavnen i Aalborg Havn. Efter måneders forhandlinger har rederiet Royal Arctic Line nu meddelt Aalborg Havn, at samarbejdet vil ophøre. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Royal Arctic Line er på vej til at flytte fra Aalborg til Aarhus.

Rederiet oplyser i en pressemeddelelse, at den i går informerede Aalborg Havn om, at man ønsker ophør af den nuværende benyttelse af Aalborg Havn.

Aalborg har ellers indtil nu haft en central rolle som eneste udskibningshavn for al handel med Grønland, men den opgave skal altså til Aarhus, siger rederiet bag.

- Omlægningen af trafikken til Aarhus vil gavne Grønlands muligheder for at handle mere direkte med de vigtigste eksportmarkeder, siger Kuno Fencker, bestyrelsesformand i Royal Arctic Line i pressemeddelelsen.

En anden af grundene er ifølge Aarhus Stiftstidende, at selskabet er i gang med at bygge nye, store skibe, som der simpelthen ikke er plads til i havnen i Aalborg.

Den nuværende kontrakt mellem Royal Arctic Line og Aalborg Havn udløber først i år 2022, men rederiet har inviteret havnen til forhandling om muligheden for at løse kontrakten før tid.

Allerede nu varsler havnen dog et erstatningskrav på et tre-cifret millionbeløb mod Royal Arctic Line, siger Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), der også er bestyrelsesformand for Aalborg Havn.

Han og andre har et års tid ellers forhandlet tæt med Royal Arctic Line om fortsat aftale, og Thomas Kastrup-Larsen siger, at selskabet med beslutningen løber fra de aftaler, der er indgået:

- Jeg har svært ved at se, at det ikke er i Grønlands interesse at få de billigste priser, og jeg tror godt, vi kan konkurrere med Aarhus på prisen, siger borgmesteren.

Aalborgs erhvervschef, Tonny Thorup, har tidligere sagt til DR, at grønlandstrafikken igennem 45 år har genereret omkring 1.800 arbejdspladser i Aalborg Havn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter