Grønt vand i hanerne: Kommune tester fjernvarmesystemet

Aalborg Energikoncern forventer endnu flere henvendelser om grønt vand de kommende dage.

Jakob Andersen er en af de cirka 100 aalborgensere, der har haft grønt vand i vandhanden, efter Aalborg Kommune har testet tætheden i fjernvarmesystemet. (Foto: Simon Brix Frederiksen DR Nordjylland)

- Det er træls penge at skulle af med, men det skal jo laves. Vi skal have varmt vand, og vi vil jo ikke gå og bade i det der ulækre vand.

Sådan lyder det fra Jakob Andersen, der bor i Aalborg og netop har fået skiftet sin varmtvandsbeholder.

For at teste tætheden i fjernvarmesystemet har Aalborg Kommune ladet et ufarligt grønt farvestof flyde ud i det, og nu har 100 personer henvendt sig til en vvs'er, fordi de har oplevet grønt vand i hanen. Det viser en rundringning, som DR Nordjylland har foretaget.

Det grønne farvestof blev sluppet ud for en uge siden og er nu nået stort set hele Aalborg Kommune.

- Jeg synes, det er rigtig flot, at folk reagerer så hurtigt på det, siger Jesper Møller Larsen, der er forsyningschef ved Aalborg Energikoncern.

Farven siver ud til forbrugernes varme haner, hvis der er huller i systemet og hvert år går flere millioner liter vand til spilde på grund af lækage i fjernvarmesystemet.

- Baseret på de første dages drift, så vil det ikke undre mig, at det kommer op på mere end 500 henvendelser, siger han.

En dyr fornøjelse

Det er jo ikke nogen penge, man får noget for. Jeg hiver jo ikke en kammerat med hjem og spørger, ”Nå, vil du se min nye varmtvandsbeholder?”

Jakob Andersen, Aalborgenser

Men det kan godt blive en ganske dyr fornøjelse, når du ser det grønne vand, lyder det fra vvs installatør Lars Vase fra Nørresundby.

- Det kan koste alt fra 6.000 til 15.000 kroner alt efter, hvor store ændringer der skal laves, siger han.

Og skulle man være en af de heldige, der slipper for grønt vand i denne omgang, så skal man alligevel være opmærksom.

- Jo ældre en varmtvandsbeholder er, jo større er risikoen for, at den er utæt, siger han.

Jakob Andersens varmtvandsbeholder har 31 år på bagen, og selvom den koster penge at skifte, var der ingen tvivl om, at det skulle gøres.

- Det er lidt træls at gå og tænke på, at vi har taget bad i det her grønne vand. Men det er jo ikke nogen penge, man får noget for. Jeg hiver jo ikke en kammerat med hjem og spørger, ”Nå, vil du se min nye varmtvandsbeholder?”

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.