Gymnasiegutter klipper dit gamle tøj i stykker og genbruger lapperne i deres eget design

Fire HTX-elever har udviklet et enkelt og miljørigtigt tøjkoncept.

De fire kammerater bag Quala har blandt andet være på studietur med klassen til Silicon Valley i Californien i USA. (© PRIVATFOTO)

Alt for meget tøj ender med at blive smidt ud og brændt, inden det rigtig har været brugt.

Måske fordi det ikke var så pænt alligevel, eller fordi det aldrig blev solgt i butikken.

Men nu har fire gymnasiegutter fået en ide til, hvordan man faktisk kan udnytte og genbruge den enorme mængde tøj og tekstiler, der hvert år går til spilde.

Konceptet går ud på at trevle og klippe brugte bluser og sweatshirts op, så de kan samles på ny med for eksempel ærmer fra én T-shirt og ryg og mave fra en anden.

På den måde kan de gamle klude få nyt liv i et nyt smart design.

En rigtig lappeløsning

Idéen fik Elias Mølbæk, da han som elev på HTX i Aalborg i faget innovation blev stillet en opgave om, hvad man skulle stille op med alt det forladte tøj.

Og selvom det var en rigtig ’lappeløsning’, han kom op med, så kunne tre klassekammerater med det samme se fidusen.

- Vi syntes simpelthen, at det var en helt fantastisk ide. Så vi ville også med på vognen, da Elias tænkte, at han ville arbejde videre med det, fortæller Martin Brath.

Udover de to er også Jenisten Antony og Lathes Linganathan med i projektet, som de har valgt at kalde ’Quala’.

Nørder er blevet tøjdesignere

I første omgang har de fået 300 kilo brugt tøj og tekstiler hjem, og de har etableret et samarbejde med produktionsskolen i Frederikshavn, som tager sig af selve håndarbejdet med at sy tøjet sammen.

Og nu ligger der omkring 50 færdiglavede T-shirts og sweatshirts på bordet med Quala-logoet på.

Kollektionen består blandt andet af børnetøj, som er klippet op og sat sammen på ny.

Selvom de fire drenge har hverken design- eller modeerfaring, håber de at kunne drive det langt længere.

- Vi går på HTX, og det er meget teknisk og meget nørdet. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle være indehaver af et tøjbrand. Men her står vi jo, siger Elias Mølbæk.

Når de har valgt at kalde deres tøj ’Quala’, er det langt fra tilfældigt.

Det henviser til koalabjørnen, der faktisk slet ikke behøver at drikke vand eller kan nøjes med meget lidt for at leve. Det er modsat tøjbranchen, hvor man skal bruge mange liter i produktionen, før man får et enkelt stykke tøj ud.

- Derudover spiser den kun eukalyptus, som egentlig er et restprodukt, som ingen andre kan bruge. Og det er sådan, vi ser os selv. Vi tager det, der egentlig ville være dårligt for miljøet, og omsætter det til noget godt, så vi ikke behøver at bruge vand, siger Elias Mølbæk.

EU vil forhindre tøjafbrænding

Spørger man tidligere professor fra Aalborg Universitet og DTU og nu ekspert og selvstændig rådgiver inden for bioøkonomi Lene Lange, så har de fire gymnasiedrenge fat i den lange ende.

- Jeg vil sige, at de unge har set helt rigtigt, lyder det.

- Tekstilindustrien er den mest forurenende og belastende industri på kloden kun lige efter olieindustrien. Så cirkulær udnyttelse og det at bruge tingene igen er nødvendigt, siger Lene Lange.

Produktionen af det første tøj er kun lige begyndt, men de fire drenge håber, at konceptet kan vokse. (© Quala)

Faktisk er EU-politikerne på vej med et nyt initiativ, hvor medlemslandene bliver tvunget til at udsortere tekstiler fra andet affald, så det ikke bare ender på forbrændingen.

Det betyder, at der i fremtiden bliver en meget stor mængde tøj, som man på den ene eller anden måde skal finde ud af at genbruge.

Skal nok komme i Løvens Hule

Det kan være helt ned på fiberniveau, men også ved direkte genbrug af holdbare dele fra gammelt tøj, som det er konceptet med Quala.

- Vi vil jo gerne have nyt tøj på grund af mode og alt muligt andet. Men vi skal ikke belaste og bruge ressourcerne igen. Det er det, der er pointen, siger Lene Lange.

Lige nu skal de fire gymnasiedrenge gøre deres uddannelse færdig, og derfor går tingene ikke helt så hurtigt, som de kunne håbe.

- Men vi skal nok komme i Løvens Hule, siger Elias Mølbæk.