Hældte beton ud over skrænt: Kysthærværk bliver meldt til politiet

For tredje gang på få år bliver privat kystsikring ved Lønstrup meldt til politiet

Klittoppe og buske er skubbet ud over kanten og bagefter er der sprøjtet beton ud over for at holde på sandet. (Foto: Jesper Nørgaard Thomsen © DR Nórdjylland)

Der er en politianmeldelse på vej mod de personer, der har skubbet tonsvis af sand, sten og beton ned på stranden syd for Lønstrup på den nordjyske vestkyst.

Området er en del af det 292 ha store internationalt naturbeskyttelsesområde Rubjerg Knude og Lønstrup Klint.

I dag mødes embedsfolk fra Kystdirektoratet og Hjørring Kommune for at drøfte hærværket.

Søren Smalbro, formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, forventer at de vil beslutte at melde den ulovlige kystsikring til politiet.

Det samme gør områdechef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi-Toft.

- Vi har lige været ude at se på forholdene. Der er sket en overtrædelse af Kystbeskyttelsesloven og muligvis også af Naturbeskyttelsesloven. På den baggrund vil vi i morgen politianmelde forholdet, Det er i den alvorlige ende af den skala, vi administrerer.

Formanden for den lokale grundejerforening, Erling Mikkelsen, ved ikke, hvem der står bag rydningen.

Men han tror, det skyldes frustrationer over, at Hjørring Kommune ikke vil lytte til de sommerhusejere, der beder om at få sikret deres grunde mod nedstyrtning.

- Jeg tror, det er udtryk for ren afmagt. fordi der ingen ting sker.

Søren Smalbro beklager, at sommerhusejerne ikke føler sig hørt af Hjørring Kommune. Men han mener, at de retter kritikken i den forkerte retning.

- Det er rent faktisk Kystdirektoratet, der er myndighed på området.

Det er tredje gang inden for få år, at Kystdirektoratet anmelder ulovlig kystbeskyttelse ved Lønstrup. Det nye hærværk fandt sted den 22. december. Da var en bulldozer og en betonkanon i færd med dels at planere et område på størrelse med en fodboldbane, dels skubbe jord, sten og beton ned over skrænten.