Har du hentet Smittestop-appen? Hvis ikke, så kan det være en god ide at gøre det nu

Myndighedernes app kan være et effektivt middel mod smittespredning, mener forskningsgruppe.

99 personer har indtil videre meldt sig smittet og på den måde givet besked til andre om at blive testet via myndighedernes app.

Danmarks officielle corona-app 'Smittestop' kan blive et effektivt våben i forhold til at få standset nye udbrud af coronavirus, inden det for alvor går galt.

Sådan lyder det fra den gruppe af forskere, der de seneste tre måneder har arbejdet på at udvikle et nyt værktøj - en slags corona-lommeregner - der skal hjælpe myndigheder og beslutningstagere med viden om tiltag til at begrænse smitte i samfundet.

Appen, der kan give dig besked, hvis du har været i tæt kontakt med en person, der på et senere tidspunkt er konstateret smittet, er dog kun effektiv, hvis rigtig mange henter den ned på deres telefoner.

Den to uger gamle app var for en uge siden blevet downloadet 563.000 gange.

Det tal var i aftes steget til 619.000, hvilket svarer til omkring 11 procent af befolkningen.

Men vi skal endnu højere op, hvis appen for alvor skal gøre en forskel. Den virker nemlig kun, hvis både den smittede og de personer, som den smittede har været i kontakt med, har den på deres telefon.

- Effekten er desværre kun høj, hvis rigtig mange danskere får den installeret på deres telefoner, siger professor ved Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet og en af lederne på forskningsprojektet Jakob Stoustrup.

- Hvis man var der, hvor næsten alle havde den, ville det være et utrolig effektivt værktøj, tilføjer han.

Kan gøre afgørende forskel

Jakob Stoustrup mener, at en million downloads vil være et godt næste skridt.

Når appen sammen med blandt andet god afstand og fornuftig hygiejne er et godt middel mod virusspredning, skyldes det, at den både har en lav omkostning i forhold til andre virkemidler, og at den kan få andre potentielle smittebærere til at blive testet.

- Den løser ikke hele problemet, men den giver en lille reduktion i smittespredningen, der kan være tilstrækkelig til, at vi lige præcis kommer under den kritiske grænse, siger Jakob Stoustrup.

Når appen endnu mangler at få tag i den brede del af befolkningen, kan det blandt andet skyldes, at der - før appen kom ud - var debat om, hvorvidt teknologien ville blive brugt til at indsamle personlig data og overvåge brugerne.

Den valgte løsning er dog meget lidt overvågende, har blandt andre DR’s tech-korrespondent Henrik Moltke vurderet.

Mere åbenhed kan give flere downloads

Hvis flere skal downloade appen, handler det derfor om at give svar på tiltale i forhold til eventuelle forbehold i befolkningen og at få gjort det tydeligt for folk, hvilken forskel appen faktisk kan gøre.

Det mener antropolog og professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet Andreas Roepstorff.

- Det gør man først og fremmest ved at være ekstrem åben omkring, hvordan den fungerer, og hvad det er, der bliver registreret - og på en måde, så man rent faktisk kan forstå det, siger han.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff ærgrer sig ikke over, at appen endnu ikke er hvermandseje.

Han mener, at 619.000 downloads er en god start, og deler Andreas Roepstorffs synspunkt.

- Vi skal blive ved med at gøre opmærksom på, hvorfor den her app er et vigtigt redskab, og hvorfor den kan være med til at redde menneskeliv, siger han.

Smittestop

  • Appen kan downloades i iPhones App Store eller Google Play-butikken.

  • På iPhone virker den kun med nyeste styresystem og på iPhone 6S og nyere.

  • Appen blev først lanceret som en gratis gave fra it-firmaet NetCompany, men har senere vist sig at koste 20 millioner kroner i drift og udvikling.

  • Både børn og voksne kan bruge appen, men man skal være over 15 år for at kunne give besked til personer, som man har været tæt på, hvis man bliver smittet.

  • Sundhedsministeriet lancerer samtidig hjemmesiden Smittestop.dk med flere informationer om appen.

  • Appen lukkes ned, når corona-krisen er overstået. Der er dog ingen officiel slutdato.

Facebook
Twitter