Havet har ædt sig ind på fredet mindesmærke - nu bliver det rykket

Et fredet mindesmærke ved Mårup Kirke bliver nu rykket længere ind i landet for at redde det fra at ryge i Vesterhavet.

Håndværkere er i dag ved at flytte Kongestenen ved Mårup Kirke. De rykker den 50 meter, så den kan undgå at blive ædt af havet. (Foto: Mette Rask Jørgensen © DR Nordjylland)

Det meste af kirken er taget ned, og nu er Vesterhavet rykket så tæt på, at en stor fredet mindesten også må flyttes.

Mange har besøgt Mårup Kirke mellem Lønstrup og Løkken i Vendsyssel og set de forandringer naturens kræfter hvert år laver, når vandet æder sig længere og længere ind i landet.

Torsdag forsøger håndværkere at redde mindesmærket "Kongestenen" ved at rykke den 50 meter længere væk fra skrænten.

- Vi opdagede, at der var sket et skred, og der var revner, så der pludselig kun var tre-fire meter fra stenen og hen til kanten, siger murermester Kjeld Pedersen.  

Kongen til teltfrokost med lokalbefolkningen

Kongestenen blev rejst i forbindelse med et besøg af Kong Christian d. 9. tilbage i sommeren 1871.

- Kongen var oppe i området, fordi han skulle indvie den vendsysselske jernbane, der gik fra Nørresundby til Hjørring og Frederikshavn, siger Jørgen Frandsen, der er arkitekt i Kulturstyrelsen.

Dagen efter tager kongen til Lønstrup for at spise frokost. Der er rejst et stort telt ved Mårup Kirke.

- Og der spiser han så frokost med amtsrådsmedlemmerne og så mange af egnens beboere som overhovedet kunne være inde i teltet, siger Jørgen Frandsen. 

Mindesten er flyttet flere gange

Efterfølgende blev Kongestenen rejst. Det er en granitsten, hvor der øverst er en pyramide og på soklen indskriptionen: LANDETS KONGE CHRISTIAN DEN IX HILSTE HER KYSTENS BEFOLKNING UNDER SIT BESØG I LØNSTRUP 1871.

- Det er rimeligt usædvanligt, at man rejser en mindesten. Men det har været en stor begivenhed her oppe, at kongen kommer og spiser frokost med lokalbefolkningen, siger Jørgen Frandsen.

Det fredede mindesmærke er flyttet flere gange, når kyst-erosionen har truet det. Senest i 1984, hvor den stod tre meter fra skrænten. Og nu kommer den altså 50 meter længere ind.

- Så kan den stå der, indtil resten af Mårup Kirke er faldet i havet, siger arkitekten fra Kulturstyrelsen.

Spændende opgave for håndværkere

Torsdag morgen gik lokale murere i gang med at grave og flytte stenen, der vejer 2,3 tons.

- Vi har over tre omgange flyttet på Mårup Kirke og taget stykker ned, når der kun har været seks meter hen til skrænten. Så vi har lidt erfaring med det og det har været en rigtig spændende opgave, siger murermester Kjeld Pedersen.

 

Facebook
Twitter