- Det har været en rigtig god beslutning.
Lise og Kenneth Østergaard går en tur i deres have.
Førhen bestod den mest af græs, men for godt et år siden besluttede de at erstatte meget af det med vilde bede med vilde blomster og planter.
Det har de ikke fortrudt.
- Vores have har aldrig været så frodig før, siger Lise Østergaard.
I bedet finder man blandt andet planten blåhat, som er den naturlige fødekilde for blåhatjordbien.
Selvom det er en hed augustdag, arbejder bien flittigt om planten, og det er en af de ting, Kenneth Østergaard nu sætter pris på at kunne betragte i egen have.
- Det er fantastisk, siger han.
Også andre steder i Hjørring Kommune kan man nu få den slags oplevelser.
200 fodboldbaner er blevet vilde
Udover Lise og Kenneth Østergaard har 364 andre haveejere, virksomheder og landmænd i det seneste år arbejdet for at omlægge haver, plæner og marker til mere vild natur.
Og det har båret frugt – eller måske mere præcist blomst.
De mange bidrag har givet nye naturarealer svarende til 200 fodboldbaner, og nogle steder er der observeret næsten fire gange så mange sommerfugle, dobbelt så mange bier og ti gange så mange svirrefluer, hvis man sammenligner med sidste år.
Et andet sted, hvor det nu summer af liv, er Hjørring Bakker, der udgør et 90 hektar stort område midt i Hjørring by.
Tidligere blev arealet dyrket intensivt med spredning af gylle og slåning af græsset. Nu er der spredt blomsterfrø, og planterne i området får lov at vokse.
- Det her var jo en dyrket mark sidste år, siger Morten D.D. Hansen.
Han er biolog og museumsinspektør for Naturhistorisk Museum i Aarhus og har været ansvarlig for optællingen af insekter på de nye naturområder i Hjørring Kommune.
- Nu er det lige så stille ved at blive konverteret til vild natur. Og om en uge eller to går der også køer her og laver lort og skaber levesteder til en masse blomster og en masse dyr.
Super opløftende
På markerne finder han nu stor kålsommerfugl, stenhumle og andre insekter, der førhen havde svære vilkår på stedet.
For Morten D.D. Hansen er den nye fremkomst af insekter i Hjørring et tydeligt symbol på, at det kan gøre en forskel, hvis man giver den vilde natur en chance.
- Det er et super opløftende resultat i et år, hvor det virkelig ser skidt ud for insekterne.
- Vi skal erstatte plænegræs og sådan nogle arealer her med blomster. Så reagerer insekterne øjeblikkeligt, siger han.
Udover at skabe mere liv betyder flere vilde levesteder også mindre arbejde og vedligehold på kommunens og virksomhedernes arealer.
Det betyder, at udlægning af vild natur ikke koster så meget, som man skulle tro.
- Det er jo sindssygt nemt at gøre, siger Morten D.D. Hansen.
Også i haven hos Lise og Kenneth Østergaard glæder de sig over, at naturen nu selv klarer det meste af arbejdet.
- Kenneth slipper for at slå græs. Han har altid brokket sig over, at det tager for lang tid. Nu skal han ikke slå græsset. Han skal bare kigge på det. Og på insekterne selvfølgelig, siger Lise Østergaard.
Da de foreløbige resultater af projektet lørdag blev præsenteret i Hjørring Kommune, var også miljøminister Lea Wermelin (S) til stede.
Hun mener, at Hjørring Kommune er et godt sted at kigge hen for andre kommuner, der ønsker at gøre en forskel for naturen og skabe mere biodiversitet.
- Jeg tror, vi alle kan lære rigtig meget af Hjørring Kommune, og jeg vil opfordre til, at kommunen deler alle de gode erfaringer med resten af landet, siger hun.
Til efteråret kan man i tv-programmet 'Giv os naturen tilbage' følge Frank Erichsen, også kendt som 'Bonderøven', når han hjælper Hjørring Kommune med at få den vilde natur tilbage.