Historieskrivning: Det første nye teater i provinsen i 100 år åbner i dag

180 millioner kroner er der investeret i det første dedikerede teaterbyggeri i et århundred.

Det nye Vendsyssel Teater med en central beliggenhed midt i Hjørring by og en sikker plads i dansk teaterhistorie. Arkitekterne bag er Schmidt Hammer Lassen Arkitects K/S. (Foto: Tao Lytzen © Vendsyssel Teater)

Skal man låne et aktuelt udtryk fra vejrfronten, så er der i dag tale om en vaskeægte 100-årshændelse i Danmark.

Mens det ene fine nye fodboldstadion efter det andet i løbet af de sidste ti til femten år er skudt op af jorden i de større provinsbyer, er det nemlig mere end 100 år siden, at man sidst har bygget et nyt og rendyrket teater uden for hovedstadsområdet.

Men nu blæser friske vinde ind over landet.

Med en investering på 180 millioner kroner og med inspiration fra den store og prominente scene i London, åbner Vendsyssel Teater i et helt nyt og hypermoderne byggeri i Hjørring.

Men hvad skal teateret bidrage med, og hvordan kom projektet i stand? Bliv klogere her.

Det første spadestik

Datoen var 27. marts 2015, da Hjørring-borgmester Arne Boelt stak spaden i mulden og sammen med en lille delegation af teaterfolk, arkitekter og sponsorer satte skub i byggeriet af et ny teater.

- Dette er en fantastisk dag for Danmark. Vi kan tillade os at svinge os op i højderne, hvad vi ellers sjældent gør i Vendsyssel, sagde han ved den lejlighed.

Forud var gået et større forberedelsesarbejde.

Det begyndte i 2008, hvor Peter Schrøder, den daværende teaterdirektør, fik en lille halv million kroner af byrådet i Hjørring til at undersøge mulighederne for et nyt teaterbyggeri på egnen.

Opgaven lå klar. I den kommende periode skulle der samles inspiration og findes donorer til det potentielt mange millioner dyre byggeri, som kommunen på ingen måde kunne stå alene med.

Vendsyssel Teater (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen © DR Nórdjylland)

Inspirationen fandt man blandt andet i London ved det traditionsrige Globe Theatre:

Et teater, som er brændt ned og genopbygget flere gange, men som gennem flere århundreder har været kendt for at være det sted, hvor mange af Shakespeares dramaer blev opført for allerførste gang.

Fra beskedne kår

Forholdene i London lå temmelig langt fra den beskedne tilværelse som egnsteatret Vendsyssel Teater havde levet indtil da, siden det blev det stiftet i 1984.

I de første ti år havde man ikke sin egen scene, men rejste rundt i landet og det med en vis succes til følge.

I 1994 fik man så hjemme i en ombygget skole, på Vestre Skole i Dronningensgade i Hjørring.

Men det var en helt anden virkelighed, der ramte, da man d. 14. november 2013 kunne se vinderprojektet fra arkitektkonkurrencen blive præsenteret til en værdi af knap 180 millioner kroner.

Midlerne kom fra en række fonde, og fra Hjørring Kommune der selv har stået for en tredjedel af finansieringen.

Tidligere skuespiller, teaterdirektør og nuværende kunstnerisk leder ved Vendsyssel Teater, Peter Schrøder, i den store, runde sal. (Foto: Tao Lytzen © Vendsyssel Teater)

Det var penge, der skulle skaffes i en periode, hvor man i Hjørring som i mange andre kommuner var presset til at spare på blandt andet skoler og børnepasning, også i kommunens yderområder.

At det alligevel lykkedes at få samtlige medlemmer af byrådet til at bakke om at afsætte 60 millioner kroner til byggeriet er i virkeligheden en af de største bedrifter ved teaterprojektet.

Det mener Kasper Wilton, leder af Folketeatret i København, bestyrelsesformand for Danske Teatre og i slut 90’erne chef for Vendsyssel Teater.

- Hatten af for Hjørring Kommune, siger han.

- Vi snakker om et byråd, som har haft en speciel form for mod, og den slags byråd hænger ikke på træerne. Det er sjældent, at man med angsten for at møde folk med beskæringer på plejehjemspladser og børnehaver tør slå en streg i sandet. Det kan andre lære af, siger Kasper Wilton.

Intimitet i topmoderne omgivelser

Nu er den sidste sten lagt til det nye teater, og det skal stå sin prøve.

Forventninger er på forhånd skruet i vejret.

Af det internationale arkitektur- og designmagasin Dezeen er teateret udråbt til at være et af 12 byggerier i verden, man skal lægge mærke til i 2017.

Det har ’alt tænkelig teknik’, som den nuværende teaterdirektør Lars Sennels siger.

Og med fire splinternye sale, hvoraf den største er indrettet med en rund scene, kan man lave teater i 360 grader med publikum hele vejen rundt om scenen.

Der er lagt i kakkelovnen til det helt store.

Men, siger de, intimiteten og folkeligheden fra det gamle rejse- og skoleteater er bevaret, og det er det, der skal få det hele til at spille.

Med den runde scene kan folk komme helt tæt på skuespillerne, og flere tiltag som restaurant og cafe og lokaler, der gør det muligt at lave alt fra koncerter til debataftener skal appellere bredt i befolkningen.

- Det her bliver godt, fordi det er et hus for alle, siger teaterdirektør Lars Sennels.

- Vi får nogle supergode betingelser for de mennesker, der er ansat her, skuespillere og instruktører osv., og samtidig med det super betingelser for dem, som kommer og besøger os.

- Det er henvendt til alle, og det er det, der gør det helt enestående, slår han fast.

Formand for Danske Teatre, Kasper Wilton, hæfter sig ved, at man selv med en så stor investering ikke har slået et større brød op, end man kan bage.

- Man har glædeligt bevaret den vendelboske jordbundenhed og laver et teater med et realistisk antal tilskuerpladser i forhold til, hvor man ligger, siger han.

- Man undgår på den måde at bygge et stort og flot hus, som man ikke har noget at putte i bagefter. Det ser man andre steder.

Det nye Vendsyssel Teater er opført i beton med facader beklædt af corténstål og afbrudt af store glasflader (Foto: Tao Lytzen © Vendsyssel Teater)

Danmarks Bilbao?

Så er det endelig spørgsmålet, hvad teatret kan komme til at betyde for landsdelen.

Hos politikerne er der en klar forventning om, at det vil give Hjørring og Vendsyssel et kulturelt rygstød, som i det lange løb også skal styrke området på andre fronter.

Potentielt trække flere folk til og give dem lyst til at bosætte sig og bidrage til vækst i toppen af Danmark.

Det bedste eksempel på, hvad en investering i kunst og kultur kan betyde for en by er ifølge Kasper Wilton spanske Bilbao.

Her gik man fra forfald og lukning af industri og fabrikker i 80’erne til at være et internationalt pejlemærke, da man investerede massivt og i 1997 færdiggjorde Guggenheim Museet i Bilbao, der er kendt og anerkendt verden over.

Nu er det Hjørring, der har fået chancen, og med et nyt teater til næsten 200 millioner kroner er der ingen vej tilbage.

  • Vendsyssel Teater er finansieret af Realdania (70 mio. kr.), Hjørring Kommune (60 mio. kr.), Det Obelske Familiefond (25 mio. kr.) og ENV-Fonden (25 mio. kr.)

Øvrige kilder: DR's Arkiv, Berlingske, Det Obelske Familefond, Vendsyssel Teater, Realdania, Hjørring Kommune.

Facebook
Twitter