Historiestuderende om kritik af DR-udsendelse: Folk kan selv søge den vinkel, de savner

Historieformidlingen skal ikke drukne i akademiske detaljer, mener to historiestuderende.

Efter det sidste afsnit af tv-serien ’Historien om Danmark’ rullede over skærmen lørdag aften, er debatten ikke gået stille for sig blandt flere politikere, meningsdannere og historikere.

Søren Espersen (DF) kalder udsendelsen ’venstresnoet propaganda’, mens historikere blandt andet kritiserer manglen på borgerlige modstandsfolk, og at kommunisterne kommer til at stå uimodsagt.

Men der bør også være plads til, at folk bruger deres egen sunde fornuft, når de ser med, mener to historiestuderende, Fadi Mohsin Dar Assi og Morten Schøler, der begge går på 5. semester på Aalborg Universitet.

- Når man skal lave en historisk fremstilling, og specielt hvis det er hele historien om Danmark på ti timer, så er man nødt til at vælge noget fra. Det bliver ekstremt svært at få alt med, siger Morten Schøler.

- Derfor skal man måske opfordre til, at folk selv går ud og søger den vinkel, de savner. Det kan være dokumentarfilm, artikler på nettet, kilder der fortæller noget om den anden side, for de findes helt sikkert, fortsætter han.

Fadi Mohsin Dar Assi er enig med kritikkerne i, at sol og vind ikke fordeles helt lige mellem de politiske bevægelser, men tingene bør netop også ses i deres historiske sammenhæng, påpeger han.

- Kritikerne har lidt at have det i. Når der bliver talt om velfærdsstaten er det meget rosenrødt, og solen skinner, og der er glad musik, men når man går over til at tale om den borgerlige, konservative regering, så bliver musikken trist, og det regner.

- Men på det tidspunkt går det selvfølgelig også nedad for Danmark økonomisk, så i den sammenhæng er det passende. Jeg kan godt se, hvordan det kan blive opfattet, siger han.

Fadi Mohsin Dar Assi og Morten Schøler har begge fulgt 'Historien om Danmark' på DR (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Begge mener de, at serien skal kunne ses af og være interessant for hele landet, så folk bliver engageret i vores fælles fortid.

Derfor bør historieformidlingen heller ikke drukne i langtrukne diskussioner og endeløse detaljer, og det er fint at have fokus på de personlige fortællinger, som det er tilfældet med den socialdemokratiske Jens Otto Krag, der fylder en del af udsendelsen.

- Hellere at de husker det, end at det bliver for akademisk, siger Fadi Mohsin Dar Assi.

Både Fadi Mohsin Dar Assi og Morten Schøler tror desuden, at serien vil egne sig godt til undervisning i eksempelvis niende klasse, hvor man har lejlighed til at diskutere valg af kilder og de forskellige perspektiver, der kan lægges ned over historien, når den genfortælles.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.