Historisk fyringsrunde Aalborg Universitet

Studerende frygter dårligere undervisning efter millionbesparelser.

Skyerne samler sig her over Aalborg Universitets bygninger i Aalborg Øst (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Personale og studerende på Aalborg Universitet er bekymrede, efter store millionbesparelser i denne uge har sendt universitetet ud i én af de største fyringsrunder i stedets historie.

Den seneste besparelse er på 67 millioner kroner. Pengene er fundet ved at opsige lejede lokaler og nedlægge 107 stillinger.

Medarbejdere og studerende frygter, at besparelserne vil forringe undervisningen og muligheden for at forske.

- De kan jo ikke undervise to steder på én gang, så det resulterer måske i, at nogle studerende skal have undervisning langt ud på aftenen, fordi der ikke er forelæsere nok, forudser Emil Njor, der er studenterpolitisk ordfører i Studentersamfundet.

Aalborg Universitet skal blandt andet spare på grund af regeringens omprioriteringsbidrag, hvor institutioner hvert år afleverer to procent til staten, og fordi tilskuddet per studerende er reduceret.

En ulykkelig situation

Rektor Per Michael Johansen kalder det for samfundsbestemte besparelser. Og ifølge ham er det altid en ulykkelig situation, når man som institution skal afskedige mange ansatte.

- Det er klart, at 107 medarbejdere skiller man sig jo ikke af med, uden at det har konsekvenser for en organisation som vores. Men man skal overordnet lige huske, at vi har 3500 medarbejdere, så vi har stadig rigtig mange medarbejdere tilbage, siger rektoren.

Frygter mindre tid til forskning

Hos Studentersamfundet er studenterpolitisk ordfører Emil Njor bekymret for, at besparelserne vil forringe kvaliteten af den forskningsbaserede undervisning.

- Når vi mister forelæsere så skal dem, der er tilbage, jo bruge længere tid på at undervise studerende, og så må konsekvensen være, at de har færre timer til at forske i, siger han.

Men den bekymring deles umiddelbart ikke af rektor Per Michael Johansen. Han står ved, at han som den øverste, står med ansvaret for, hvordan besparelserne udmønter sig.

- Jeg garanterer for, at Aalborg Universitet også fremadrettet vil have stærk forskning, som vil gøre sig blandt det allerbedste internationalt, siger rektoren.

Syv uddannelser er lukket

En stor del af besparelserne sker hos Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, hvor lejemålet på Juraens Hus i Aalborg blandt andet er blevet opsagt. Universitetet har desuden nedlagt syv tekniske uddannelser i København.

Aalborg Universitet har i alt 3500 ansatte og godt 23.000 studerende på matriklerne i Esbjerg, Aalborg og København.

Facebook
Twitter